Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Ако се съди по изявленията, в първата политическа сила определено има някакви колебания. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНР. Тя изтъкна, че за България ще е добре да има стабилно правителство.

Йотова коментира и разногласията за това кой да оглави българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Според нея трудностите в момента идва от факта, че имаме служебно правителство. По думите й не е сериозно да не знаем каква е българската позиция.

Йотова отбеляза, че към срещата на върха на НАТО се е подходило несериозно. Така в очите на партньорите си ставаме "периферна държава", подчерта тя.

Вицепрезидентът недоумява защо рамковата позиция не е била консултирана с президента Румен Радев и защо не е представена пред Народното събрание.

По отношение на провокациите от страна на РСМ Йотова заяви, че ситуацията е тревожна. Според нея щом РСМ се е запътила към ЕС, то тогава трябва да спазва европейски критерии и ценности. В противен случай страната трудно ще стане член на Европейския съюз, каза още тя.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че ще предложи правителство на малцинството. Той многократно подчерта обаче, че не вижда как 50-ото НС ще излъчи правителство.

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС на 1 юли

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС на 1 юли

Това съобщиха от президентската институция