От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във "Фейсбук" във връзка с двудневното посещение на бившия ни еврокомисар Мария Габриел в Брюксел и избора на нов представител на страната ни в Европейската комисия на нейно място.

Йотова посочва, че се водят спорове кой ще заеме поста, но не се коментира какъв ще е той. Тя пита защо всъщност Габриел е отишла в Брюксел и какво е договорила там. "Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата", допълва тя.

Вицепрезидентът изтъква, че решението за ресора на българския комисар не може да се взима "на тъмно", без дискусия между всички институции, въпреки че само от една от тях трябва да даде предложението. Илияна Йотова заявява, че не може да бъде оправдание и краткият срок, който остава до края на мандата на ЕК, особено в условията на криза и война в Европа. "Точно сега трябва да бъдем активни като държава, която знае каква е ролята ѝ на европейската политическа сцена", посочва тя.

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар

Това съобщи в кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов

Снимка 623314

Източник: "Фейсбук" страница на Илияна Йотова