Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел. Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността бяха във фокуса на срещата.

Това съобщиха от МВнР.

По време на разговора беше обсъдена европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, която има ключово значение за стабилността и сигурността, както и за приобщаването на държавите от региона към европейските ценности и принципи. Споделено бе мнението, че партньорите от Западните Балкани трябва да отговорят на засиления ангажимент на ЕС, като покажат силна политическа воля и усилия за укрепване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество и за изпълнение на необходимите реформи по европейския си път на развитие.

Жозеп Борел увери Мария Габриел, че той провежда двустранни разговори с властите на Република Северна Македония като ги насърчава за бързо приемане на промените в Конституцията на страната, необходими за напредъка по пътя за европейска интеграция. Мария Габриел подчерта, че България ще продължи конструктивния диалог с властите на Република Северна Македония. В по-широк план тя отбеляза ангажимента на страната ни за насърчаване на свързаността, усилията за израждане на капацитет и борбата с дезинформацията в региона на Западните Балкани.

В рамките на срещата между Мария Габриел и Жозеп Борел бе потвърдена силната подкрепа на ЕС за Украйна по всички направления в контекста на продължаващата руска агресия.

Северна Македония не преговаря с България, а с ЕС

Северна Македония не преговаря с България, а с ЕС

Ковачевски работел върху това наследниците на Гоце Делчев да впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев

Сред темите на срещата бяха изпълнението на Стратегическия компас на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Борел даде висока оценка за участието на България в отбранителните инициативи на Европейския съюз.

Припомняме, че Мария Габриел е на двудневно посещение в Брюксел, където вече разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.