Северна Македония не преговаря с България, а с Европейския съюз и конституционните промени са част от преговорната рамка с ЕС. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

Думите му бяха в отговор на въпрос дали изказването му в Рейкявик, че дискурсът, използван от България към РСМ, е много подобен на този, използван от Русия към Украйна, означава, че Северна Македония се отказва от вписването на българите в Конституцията си.

Това е нещо, което трябва да се случи, защото гражданите заслужават да живеят в държава член на ЕС, категоричен бе той.

Депутатите се обидиха на РСМ, че ни сравни с Русия

Депутатите се обидиха на РСМ, че ни сравни с Русия

ИТН излезе с декларация от трибуната на Народното събрание

Ковачевски уточни, че и в момента се работи по този въпрос чрез създадената работна група.

Той коментира и думите на българския президент Румен Радев, че Скопие може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция.

Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в Конституцията сънародниците и наследниците на Радев, изтъкна македонският премиер.

Относно искането на Алианс на албанците при промяната на Конституцията на страната формулировката, която се отнася до използването като официален език на езика, на който говори 20% от населението в страната, да бъде заменена с "албански", Ковачевски той отвърна, че според него приоритет трябва да бъде вписаното в преговорната рамка, която е приета и в парламента, включително и Алианс на албанците. Работната група обаче била тази, която работи по конституционните промени.

БСП иска обща декларация на НС, осъждаща Скопие

БСП иска обща декларация на НС, осъждаща Скопие

Нинова: БСП не подкрепи отпадането на ветото срещу РСМ и се видя, че бяхме прави