Ако след изборите се състави кабинет, ще се търси някаква по-красива опаковка на това правителство. Това заяви пред БГНЕС политологът Димитър Ганев от "Тренд".

Съгласно сегашната електорална картина той очаква първите две партии да бъдат ГЕРБ и БСП. Партията на Слави Трифонов и ДПС също ще присъстват в следващия парламент, както и "Демократична България".

Според него съставянето на правителство ще бъде трудно предвид факта, че по-голямата част от партиите са заявили, че няма да участват в управление с другите формации. Евентуалният коалиционен кабинет по негови думи може да се брандира като експертен, програмен и т.н.

Според Ганев предстоящия локдаун няма да промени нещо съществено за самата предизборна кампания. В организационно отношение обаче можел да затрудни партиите при евентуални срещи с техните избиратели. Ганев предупреди и че ако се продължи с ръста на заразени, това ще се отрази и върху избирателната активност в страната. Той допуска, че декларираната избирателна активност в социологическите проучвания ще бъде по-висока от реалната на 4 април.

По думи на социолога тайната на успеха за ГЕРБ е именно коронавирусът, чиято втора вълна през есента е занулила интензитета на антиправителствените протести. Заради издръжливостта на Бойко Борисов да не подаде оставка през септември, каквито намерения без всяко съмнение имаше - той беше в оставка на полусъединител, той се намира сега в по-добра позиция именно заради COVID-19, отбеляза Ганев.

Две формации на ръба за НС, трето оспорвано място

Две формации на ръба за НС, трето оспорвано място

Привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ най-малко смятат да пренареждат листата на партията си

Той бе категоричен, че БСП не се намира в най-добрата си форма и не присъства, както е присъствала при предишни кампании. Според него това се дължи на изчерпана енергия заради вътрешния конфликт опозиция-ръководство, продължаващ две години и половина. Пред "24 часа" Ганев допълни, че дистанцията между столетницата и ГЕРБ изглежда трудно преодолима за малкото оставащо време до изборите.

От друга страна по думи на социолога ДПС изглеждат в добра кондиция. Той посочи, че за пръв път от години Движението е в ситуация на примирие с Анкара и Турция няма да действа срещу ДПС на предстоящите избори. Според Ганев липсата на конкурент означава, че Движението има шансове въпросните 100 000 гласа, които получиха ДОСТ през 2017 г., да бъдат върнати като електорат. По негови прогнози ДПС може да очаква до 400 000 гласа на тези избори.

"В европейската наука за популистка партия се възприема тази, която обявява останалите за статукво и елит, а себе си представа като формация, изразяваща интересите на народа. Това е теоретичната рамка на понятието популистка партия. От гледна точка на тази теоретична рамка партията на Слави Трифонов се вписва напълно", коментира Ганев и допълни, че такъв тип феномени са и Симеон Сакскобургготски, и Бойко Борисов, и Яне Янев, и Николай Бареков, и Веселин Марешки.

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

Голяма вероятност за 6- или 7-партиен парламент вижда "Алфа Рисърч"

Социологът поясни, че първите двама са големи, а другите са малки. Едните помитат цялата система и установяват доминацията на една партия за определен период от време, другите мимикрират около ръба на парламентарната бариера, отбеляза той и подчерта, че Слави Трифонов няма да бъде нито от групата на големите, нито в групата на малките, а ще бъде по средата. Присъствието му щяло да зависи от избирателната активност, тъй като тези, които ще гласуват за "Има такъв народ" са "мек електорат", който не е силно мотивиран, не упражнява винаги правото си на глас и не е лоялен към някаква формация. Според него при една очаквана по-ниска избирателна активност потенциалът на Трифонов може да не бъде реализиран в пълна степен.

По отношение на сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ Ганев поясни, че реално те ще се явят в три формации - ВМРО, Патриотичната коалиция Воля-НФСБ и "Атака". От бившите "Обединени патриоти" най-голям дял успява да привлече ВМРО, като засега те остават единствената формация от т.нар. "патриотично пространство" с шанс за представителство в следващия парламент.

Също както воеводите, формацията на Мая Манолова и "Отровното трио" е около 4-те процента. За двете формации, които са около ръба, ключова е предизборната кампания и доколко в последните седмици ще успеят да мобилизират допълнителен вот.

Относно фигурирането на медици в листите на редица партии Ганев обясни, че формациите искат да подсилят експертизата си с лекари, за да изглеждат по-компетентно в хода на кампанията.