5 са сигурните формации в следващото Народно събрание, а две са с реални шансове, но на ръба на границата от 4% - "Изправи се! Мутри, вън!" и ВМРО. Това са данните от последното национално представително социологическо проучване на "Тренд" направено по поръчка на "24 часа".

Двете формации с шанс са съответно с 4.1% и 4% заявили, че ще дадат гласа си за тях.

Социолозите описват електоралната картина като устойчива и няма сериозна динамика спрямо последното изследване от преди месец.

Снимка 523358

Източник: Тренд

Водещата формация остава ГЕРБ, явяваща се на изборите в коалиция със СДС, има подкрепа от 28,8%, а БСП е на втора позиция, като изостава с малко над 5% дистанция от своя основен опонент.

Третото място остава оспорвано, като "Има такъв народ" (12,7%) и ДПС (12,1%) са на малка разлика помежду си.

"Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5,9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас.

Останалите формации остават засега под 4-процентния праг представителство в Народното събрание, като социологически измерими са коалицията "Воля" и НФСБ" с 2,5%, "Възраждане" с 1,1% и АБВ с 1,1% подкрепа.

45% в проучването на "Тренд" заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, от тях 83% вече твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

Снимка 523357

Източник: Тренд

Социолозите от "Тренд" обаче посочват, че разпространението на COVID-19 може сериозно да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска.

Снимка 523359

Източник: Тренд

38% от заявяващите, че ще гласуват ще използват и преференция. 45% няма да гласуват преференциално. Интересен е разрезът за преференциалното гласуване - при системните партии в най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ смятат да пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като "Изправи се! Мутри, вън!" и "Има такъв народ" преференциално за определена личност смятат да гласуват близо половината от техните симпатизанти.