ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с ръководството на ЦИК в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В срещата взеха участие вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, министрите на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на електронното управление Валентин Мундров, на външните работи Стефан Димитров, на правосъдието Мария Павлова, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и представители на МВР.

Служебният премиер Димитър Главчев отбеляза, че МС вече е приел план-сметката за предстоящите избори на 9 юни. По думите му организационно-техническата дейност е в ръцете на министър Гвоздейков. Министър-председателят изрази увереност, че със съвместни усилия може да се оправдаят очакваният на гражданите за честни и прозрачни избори.

"От нас зависи избирателите да са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен както е подаден и да бъдат спокойни за избирателните си права", посочи председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Според нея организацията на предстоящия вот в технически аспект не следва да бъде по-сложен от състоялите се местни избори.

Представителите на МС и ЦИК обсъдиха сроковете за различните дейности в хода на подготовката на изборите у нас и зад граница.

Междувременно структурите на МВР по места вече работят активно срещу изборната търговия и за противодействие на "брокерите на гласове".

МС одобри план-сметката за подготовката на изборите 2 в 1 през юни

МС одобри план-сметката за подготовката на изборите 2 в 1 през юни

Организационно-техническата подготовка на изборния процес е възложена на министъра на транспорта и съобщенията