От своя страна вицепремиерът Мария Габриел коментира момента на споделяне на отчета за дейността на правителството. "Няма закъснения в неговото представяне. Смятам, че задълбоченият анализ изисква време и най-вече данни, цифри, факти, аргументи", добави тя.

"Видяхме колко много можем да постигнем дори само за няколко месеца, ако обединим усилията в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, а откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията. Бих искала специално да благодаря на акад. Денков за съвместната работа и конструктивния тон, който успяхме да запазим. Това ни позволи да продължим, въпреки трудностите", отчете вицепремиерът Мария Габриел.

"Виждам днешния период като шанс, да продължим усилията за ключови за страната приоритети. Не е само Шенген, не е само подкрепата за Украйна, имаме още много какво да направим за българските граждани. Всичко това може да постигнем с лидерство, обединени усилия, постоянен диалог и пълно зачитане на принципите на правовата държава, демокрацията и върховенството на закона", добави Габриел.

Мария Габриел отчете работата си като външен министър, като според нея водещ приоритет е била подкрепата за Украйна, както и премахването на морските и въздушни граници към Шенген. Габриел коментира и кризисна дипломация, отчитайки, че страната ни е спасила българските граждани от войната в Близкия изток. За нея е важно България да приеме първата си външнополитическа стратегия.

Борисов нападна Асен Василев за "несъгласувани поголовни смени"

Борисов нападна Асен Василев за "несъгласувани поголовни смени"

Но иначе Мария Габриел ще води преговорите за правителство