Служебният кабинет отпуска 184 млн. лева за възнаграждения във висшите държавни училища и научните организации.

На брифинг в Министерски съвет новината бе обявена лично от Димитър Главчев, който уточни, че постановлението за това е прието днес на подпис от правителството. Увеличаване на възнагражденията на академичния състав и на лицата по чл. 53, ал. 1 от Закона за висшето образование в държавните висши училища и научните организации ще е от 1 април 2024 г.

Припомняме, че с разговори именно с вузовете и академичния състав за обещаното в бюджета увеличение започна и мандата на служебното правителство на Главчев.

Премиерът посочи, че си спазват обещанието, което е дадено при изплащането на първите милиони.

А това че решението е взето днес и на подпис е заради ситуацията - "тъй като не знаехме какво ще се реши" - за да не кажат хората те се скриха и не си изпълниха обещанието, решихме да го направим в такъв спешен порядък, за да са спокойни и синдикатите, и хората от академичния състав", каза коментира Главчев.

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова посочи, че средствата от 184 млн. лв. са осигурени от бюджета чрез преструктуриране на разходи.

С 290 лв. вдигат заплатата на всеки университетски преподавател

С 290 лв. вдигат заплатата на всеки университетски преподавател

С 12% увеличават заплащането и на администрацията във ВУЗ-овете

Според заявката на министър Галин Цоков за една година заплатата за най-ниската академична длъжност с 1000 лв. А със отпуснатите днес средства се обезпечава нарастването на заплатата на най-ниската академична длъжност в държавните висши училища на 2516 лв.

Напреднал е разговорът със социалните партньори и Съвета на ректорите средствата за университетите да се разпределят не на база брой на заетите в тях, а основно по два критерия - за повишаване на най-ниско финансираните направления и съобразно коефициента за качество", допълни министърът на образованието и разясни, че повече средства ще получат университетите с по-висока оценка на качеството.