Властта отпуска още 40.7 млн. лв. за сферата на висшето образование за учителските заплати. Toва заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет, след среща със синдикатите относно висшето образование в страната.

Главчев благодари на синдикатите за конструктивния диалог.

Служебният финансов министър Людмила Петкова обясни, че средствата представляват увеличаване заплатите на администрацията с около 26 млн. лв., 5.8 млн. лв. за диспропорции за някои категории труд от академичния състав, 7.5 млн. лв. за стипендии. Постановлението е изготвено и до понеделник на обяд ще бъде прието и на подпис.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров благодари за бързата реакция и след няколко срещи властта и синдикатите стигнали до споразумение за заплатите на преподавателите във висшите училища. Второто важно, по думите му е, че синдикатите са били уверени от служебното правителство, че парите за сферата във висшето образование ще бъдат изплатени.

На 21 май е свикано заседание на браншовите структури в МОН, на което да се определят средствата в размер на 40.7 млн. лв. и още преди 21 май да стигнат по сметките на университетите. КНСБ са на мнение, че исканията, заявени от браншовите структури от синдиката "Образование и наука", са изпълнени.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов добави, че съгласие за увеличение на учителските заплати във ВУЗ-овете били дадени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на ДПС Делян Пеевски, лидера на БСП Корнелия Нинова, "Възраждане" и ИТН, но технически не били довършени нещата с ПП-ДБ.

Няма политическа интрига и всички, които са в Народното събрание участват в процеса, уточни Манолов. До 30 юни синдикатите очакват партиите да гарантират изпълнението на Закона за висшето образование и финансовият министър Людмила Петкова да гарантира намирането на финансовия ресурс.

Главчев уточни, че допълнително отпуснатите средства ще бъдат намерени от други разходи за държавата, като не каза отново от кои пера на бюджета ще бъдат взети. Всички искания на синдикатите за висшето образование са изпълнени, увери служебният премиер.

Протестите на 20 май се отлагат и няма да има недоволство на академичната общност. Академичният състав обаче остава в протестна готовност до 30 юни, докато не се реализират средствата по Закона за висшето образование за БАН, НИМХ и други държавни институции.

Припомняме, че държавните университете обявиха, че в знак на протест ще затворят врати на 20 май. Те посочиха, че за управляващите образованеито и науката не са приоритет. Съветът на ректорите в България проведе срещи по темата с президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев. Властта увери, че увеличение на заплатите в сферата на висшето образование ще има. Правителството отпусна 39 млн. лв.

Обмисля се актуализация на бюджета заради заплатите във ВУЗ-овете

Обмисля се актуализация на бюджета заради заплатите във ВУЗ-овете

Няма дупка в бюджета на образованието.