Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага на вашето писмо. Това заяви Румен Радев в началото на срещата с ректорите за протеста им.

Президентът е силно разтревожен от процесите във висшето образование. Запознати сме с вашите болки, изтъкна той. Не трябва да се стига до ставни действия, според него. Партиите забравили да променят бюджета, по мнението му.

Напълно ви подкрепям във вашите искания, увери държавният глава. Ние като общество трябва да застанем зад вас, каза още Радев. Трябва да има още по-добри условия за развиване на наука в нашите университети, заяви още той. Държавата очаква още по-висок продукт от образованието. Президентът е убеден, че ще бъдат взети съответните решения.

Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите припомни, че висшето образование е било бомбардирано от какви ли не реформи, а в последните 3 години и от намалено финансиране. Качество и развитие на конкурентна наука и висше образование няма как да има без средства, по думите й.

В знак на протест: Държавните университети няма да отворят врати на 20 май

В знак на протест: Държавните университети няма да отворят врати на 20 май

ВУЗ-овете започват стъпаловидни по продължителност протестни действия

Нито лев обаче не е получил някой от ВУЗ-овете от предвидените средства, стана ясно от коментара й. Беден човек се превръща и в духовно беден, каза Темелкова, като изтъкна, че досега учените са били изключително търпеливи. Изпълнителната власт не е изпълнила волята на законодателната власт, подчерта тя.

Без средства от държавата ВУЗ-овете ще са пред фалит. Протестът на 20 май ще е предупредителен с цел обществото да обърне внимание на проблемите пред висшето образование.

Ректорите се оплакаха от поредния системен експеримент с българското образование. Те се надяват на предвидимост. Отпуснатите днес средства от МС са увеличението до 31 март, както е планирано. За останалия период е нужна актуализация на бюджета, стана ясно от думите на Темелкова.

Вашият апел ще бъде разбран от политиците, уверен е държавният глава, след като ги изслуша. Сега обаче нищо не можел да им гарантира, освен че ще разговаря с премиера Димитър Главчев. Къде е парламентът, заяде се той със законотворците, които измениха Конституцията, така че НС да е постоянно действащ, но в момента не работи. Радев настоя депутатите за бърза реакция. Вицепрезидентът Илияна Йотова също недоумява защо има такова жестоко неглижиране за висшето образование.

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Решението влиза в сила, считано от 1 януари тази година