Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни заведения. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите в Министерски съвет. 

Той обясни, че е решен още един проблем днес, който е бил завещан от предишното управление - заплатите на преподавателите във ВУЗ-овете. Освен за честни и прозрачни избори служебното правителство ще решава и проблеми, които са с по-дълбок генезис във времето. "Обещахме с постановление на МС да предоставим полагащите им се 39 млн. лв., които ще бъдат достатъчни за увеличение на възнагражденията на академичния състав", каза Главчев.

Димитър Главчев увери, че усилията на служебното правителство да решават проблемите на хората продължават. 

Служебният министър на образованието Галин Цоков посочи, че 2 100 лв. става заплатата за асистентите.

Служебният финансов министър Людмила Петкова добави, че за администрацията в университетите са предвидени 12% увеличение на заплатите.

Увеличението на заплатите на администрацията с 12% ще дойде от други пера в бюджета. Няма да бъде нарушено бюджетното салдо, увери Главчев, като не каза на няколко запитвания на журналистически въпроси откъде все пак ще дойдат средствата за администрацията. След като се предоставят разчетите, ще бъдат изплатени до няколко дни със задна дата от 1 януари 39-те млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете.

Проф. Миглена Темелкова от Съвета на ректорите благодари за разбирането от страна на премиера, финансовия министър и образователния министър. Успяхме да постигнем консенсус за проблемите на академичната общност, доволна е тя. Проф. Темелкова се надява, че образователната система във висшите учебни заведения ще се поуспокои след днешните решения на Министерски съвет и средствата, които се отпускат за заплати.

Проф. Темелкова увери, че в петък ще има извънреден Съвет на ректорите и медиите ще бъдат уведомени за следващите действия.

Припомняме, че по-рано през деня президентът Румен Радев също се срещна с представители на съвета на ректорите.

На съобщението от страна на правителството реагираха от ПП-ДБ с изявление, в което посочват, че всъщност тези 39 милиона са вече предвидени в Бюджет 2024, като част от 52-та милиона, отпуснати за увеличение на заплатите на преподавателите по време на управлението на кабинета Денков. "ГЕРБ-ДПС отново раздават пари, заложени в бюджета от кабинета "Денков", като свои."

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Решението влиза в сила, считано от 1 януари тази година