Обявяването на "Първи европейски ден" със страните от ЕС е една от близо 250-те инициативи, включени в Националната програма за отбелязване присъединяването на България към Европейския съюз.

Правителството прие националната програма за отбелязване на приемането на страната ни в ЕС, която обхваща периода от ноември 2006 г. до януари 2007 г, съобщи правителствената пресслужба.

Тя има за цел да координира и структурира честванията в национален план и извън страната, като осигури обща визия и последователност в представянето на България.

Програмата съдържа както проекти за празнично честване, така и проекти по отношение познаването на Европейския съюз, възможностите за гражданите, бизнеса, неправителствените организации, общините и цялото общество.

Една от инициативите предвижда провеждане на урок в първия час на класния след зимната ваканция, който да запознае учениците с историята на общността, европейските институции и процеса на вземане на решения.

Предвижда се още провеждане на тематични радиопредавания, подготовка и отпечатване във всекидневници на луксозно издание в 2 страници на историята, достиженията и бъдещето на регионалното развитие и благоустройството в България, както и излъчване на пет телевизионни клипа по БНТ, които да популяризират политиката на социалното министерство по отношение на "свободното движение на хора" и "специална политика и заетост".

В обръщение ще бъдат пуснати сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване "България в ЕС", разменна монета с номинал 50 ст., две пощенски марки - по проект на български и румънски художници, с които ще се облепва кореспонденцията с Брюксел, и пощенска марка в блок с текст "България - член на ЕС, 1 януари 2007 г.".

Ще бъде обявен и открит ден в читалищата заедно с осъществяване на инициативата "евроавтобус", а по инициатива на екоминистерството ще бъдат засадени 27 дървесни вида, характерни за отделните държави-членки на ЕС, които ще символизират единството на ЕС в неговото многообразие.

Освен на национално, се предвижда реализирането на проекти и на регионално равнище.

В София ще бъдат отпечатани билети за градския транспорт със знаците на ЕС, а концерт на площад "Батенберг" ще постави началото на часовото отброяване от оставащите 1000 часа до приемането на България в ЕС.

Ще бъдат осъществени и множество инициативи извън страната. Предвижда се провеждането на тържествен концерт по повод присъединяването, съвместно с Румъния в Прага, както и на концерт "Млади оперни гласове от България".

В Париж ще бъде организирана "Седмица на българското кино", в Германия ще се проведе официално честване по случай присъединяването под надслов "България - пълноправен партньор в европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие", а във Великобритания ще бъде организирана конференция, посветена на делото на Джон Атанасов.

За изпълнение на програмата са осигурени 2 539 466 лв. от бюджета за 2006 г. и 735 821 лв. от бюджета за 2007 г.

Част от инициативите се финансират от бюджета на различните ведомства и институции и по Комуникационната стратегия.