Много работа предстои пред кабинета Борисов - 3. На брифинг на ГЕРБ, министри и депутати зад гърба им, в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев представи непосредствените задачи пред правителството, след като и петият вот, внесен от БСП, не успя.

Кабинетът трябва да подготви документацията за договорената европейска помощ, трябвало да се довършат редица енергийни проекти и да се подготви машинното гласуване. Трябвало да се изберат машините и други важни въпроси за такъв вот.

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Няма мафия, може да има грешка, обясни Деница Сачева

Иначе за Томислав Дончев сделката от ЕС е добра новина. От ЕС има смисъл, по думите му. В сделката той вижда амбициозен план за развитие на ЕС. Появиха се нови и стари пукнатини, анализира вицепремиерът тежките преговори. Той е доволен, че най-после има приета многогодишна финансова рамка. Когато говорим за пари, размерът има значение, отчете още Томислав Дончев и посочи: Трябва да не допускаме да пропилеем шанса, който ни се дава след преговорите.

ЕК много държи да отделяме повече средства за иновации. Не трябва да допуснем това ново финансиране за потъне като вода в пясък, каза още Дончев. Акцент за фирмите трябва да са иновациите.

Основен фокус остава енергийната ефективност. В следващите години трябва да санираме всички публични сгради, обясни Томислав Дончев. Програмата за саниране на жилищата трябва да се форматира.