Пет работодателски организации са признати от правителството за представителни на национално равнище. Става въпрос за Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива.

За национално представителни организации на работниците и служителите са признати Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ „Подкрепа”, съобщават от Министерския съвет.

От „Дондуков 1” поясняват, че съгласно Кодекса на труда Министерският съвет признава за период от 4 години организациите на работниците и служителите и на работодателите за представителни на национално равнище. Това става по тяхно искане.

С представените от тях документи седемте организации са отговорили на законовите изискванията за получаване на национална представителност.

За представителна организация на работодателите на национално равнище не е признат Българският съюз на частните предприемачи „Възраждане”. От „Дондуков 1” обясняват, че причината е, че не е изпълнено изискването по Кодекса на труда за най-малко 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация.