48-мо Народно събрание да намери сили и да приеме качествен и работещ закон регулиращ дейността на колекторските фирми и тези които раздават бързи кредити. За това настояват в писмо до медиите от Асоциацията за защита на потребителите (АЗП).

Повод за писмото им е продължаващата тенденция за увеличаване на кредитите от банки и нефинансови институции, която започна през 2020 г. През юли 2022 г. те се увеличават с 13% на годишна база, позовават се на данни от БНБ от асоциацията.

От началото на 2022 г. пазарът за бързи кредити е в бурен разцвет с увеличение от близо 23% на годишна база, което по изчисленията на БНБ означава, че размерът на всички вземания по този вид кредити поставя рекорд като надхвърля 4 млрд. лева и то само за първата половина на текущата година. За сравнение, преди година вземанията бяха на ниво от 3.34 млрд. лева. Изчисленията на АЗП показват, че през втората половина на 2023 г. колекторските фирми ще бъдат отново в възходяща тенденция на изкупуване на необслужвани дългове, като ще подобрят достигнатите върхови нива през 2019-2020 г. Очаква се също така да увеличат своите наказателни лихви, но за разлика от банките, те отказват да представят публично формулите, с които формират въпросните лихви.

Основна причина за този тренд преди две години беше затварянето на държавата заради пандемията от Ковид-19 защото бяха блокирани повечето стопански дейности. Множество малки и семейни бизнеси фалираха.

Последва инфлационна спирала и енергийна криза, чиито край все още не се очертава на хоризонта. Затова както многократно сме алармирали, неблагоприятната тенденция на увеличаване на необслужваните кредити ще продължи. В тази посока данните на БНБ показват, че те растат на годишна база с 14,3%, а на тримесечна - с 20,1%.

Предвид нестабилната политическа обстановка и очертаващия се фрагментиран парламент, апелираме към политическите партии да подходят отговорно като приемат необходимите закони, които да намалят натиска над домакинствата.

Още повече, че продължава да стои като нерешен проблемът с достъпа до Централния кредитен регистър и прекомерните права, дадени на нефинансови институции като фирмите за бързи кредити и колекторските компании. Същите, въпреки окончателни съдебни решения за липса на задължения, разполагат с властта да опорочават кредитните досиета на гражданите и да ги маркират като длъжници, се казва в писмото от АЗП.

От Асоциацията припомнят внесения от бившия икономически вицепремиер законопроект в 47-ото народно събрание, но той обхващаше предимно задължения към оператори на комунални услуги. Той заключваше фирмите за бързи кредити и банките. АЗП напомня, че има доклад на ДАНС посветен на колекторските фирми, което е показателно за мащабите на този бизнес. Документът разглежда и възможните рискове за националната сигурност, вероятно предвид факта, че част от компаниите в сектора са с неясен произход както и индиректната връзка между бързите кредити и колекторските фирми.

Според АЗП скорошните твърдения на бившия председател на Комисията за защита на потребителите и бивш заместник-министър Димитър Маргаритов за качествата на въпросния законопроект, са манипулативни. Припомняме, че чл. 2, ал. 2 изключва всички финансови институции, фигуриращи в регистъра на БНБ. Справката показва, че там са както фирми за бързи кредити така и колекторски, при това едни от най-големите. Нещо повече чл. 2, ал. 2 изключва и самите банки от обхвата на законопроекта. Текстовете на закона трябва да са ясни и да не пораждат спорове и различни тълкувания, твърдят от АЗП.