Винаги, когато тръгваш да мачкаш, бумерангът се връща обратно, заяви общинският съветник от БСП Георги Кадиев в ефира на Нова Телевизия. Кандидатът за кмет на столицата беше особено критичен към изборния кодекс, който ангажира депутатите до късно снощи.

Кадиев не е съгласен с точка първа от Изборния кодекс, която припомняме - предвижда да не се избират районни кметове и кметове на населени места с под 500 жители. Според него тази промяна обслужва големите партии, които целят да си осигурят служебна победа. Изглежда ГЕРБ в София е недоволен от някои от районите кметове и иска да ги държи под контрол, коментира Кадиев.

По думите му правилният път за промяна в кодекса е бил районите кметове да се натоварят с повече функции и отговорности.

Червеният кандидат за кмет прогнозира и обратен ефект на гласуваните от ГЕРБ и Атака промени в изборния кодекс. Каква ще е гаранцията, ако загубят изборите в София, Пловдив или Варна, че спечелилата там партия няма да махне всички райони кметове на ГЕРБ, попита той.

Общинският съветник отправи още една критика към гласуваната промяна, а имено, че тя е в разрез с демокрацията. Кадиев аргументира това си мнение с факта, че с приетите изменения избирателите се лишават от правото сами да избират районния си кмет.

Кандидатът на БСП за столичен градоначалник се въздържа от грандиозни обещания в случай, че бъде избран за кмет. Той все пак изтъкна, че градът продължава да страда от много нерешени проблеми, като например този с безпризорните кучета.

Кадиев изказа критики и към обявената преди дни идея от премиера Борисов в близост до летището да бъде изграден нов стадион, както и построяването на нова спортна зала в столицата. Това ли са най-големите проблеми на София, попита той.

По думите му премиерът продължава да се изживява като кмет на столицата, а сегашният градоначалник Йорданка Фандъкова е неговият аватар.

Говорейки за евентуалните си място като кмет в столична община, той все пак беше категоричен в едно - от  първия ден, в който аз ще бъда кмет, няма да чуете и една дума за миналото.