Кой си говори с пауните, попита на брифинг в НС Атанас Атанасов, който подаде оставка като председател на вътрешната комисия.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов се ядоса на критиките от последно време към кабинета и подчерта, че ще прати критикарите да си говорят с пауните на Ахмед Доган.

Атанасов отчете свършеното по времето на мандата му начело на комисията. Много проблеми обаче оставали в сектор „Сигурност”. Не се прилага конкурсното начало при израстване в кариерата, притеснен е той. В МВР се назначавали хора без нужните качества, секторът за сигурност се управлява ръчно от министър-председателя, смята бившият шеф на контраразузнаването.

Според него в сектора става въпрос за кадрова търговия. В сектора се назначавали хора, които да обслужват интересите на определени кръгове.

Цели райони са оголени и няма полицейски служители, изтъкна още реформаторът. Това е голям проблем за преодоляване на битовата престъпност, смята той.

Липсвал кадрови капацитет на ръководството на други служби и за пример той посочи СДВР. Началници се назначавали без конкурс.

В ДАТО също имало много вътрешни проблеми. Там бил запазен механизмът за изтичане на класифицирана информация. Не се пресекли тези канали за изтичане на класифицирана информация. Информацията изтичала към олигархични кръгове към сарайско-библиотекарския кръг. В ДАНС имало хора, които директно работят с този кръг, по думите му.

Цяло звено под ръководството на заместник главния прокурор Борислав Сарафов било ситуирано в ДАНС.

Атанасов е притеснен за националната сигурност.