Интересен диалог, но все пак в крайна сметка резултирал в джентълменско споразумение за разумен срок преди връчването на първия мандат, за да може да бъде постигната управленска сглобка в парламента, провели президентът Румен Радев и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов предполага, че в следващите дни ще бъде връчен първия проучвателен мандат. За конкретен срок не са говорили, стана ясно от преразказа на Борисов, който посочи и че решението е лично негово право - на президента.

Да, за разумно време каза - ден, два, три, не е проблемът в това. В същото време (Радев) се аргументира - каза: Ако продължа да го бавя, ще кажат, че съм диктатор. На което аз се засмях и казах - нали аз бях? Ако диктаторите в света са като мене и тебе, ние сме страхотни. Дай Боже всекиму такива", разказа за интересната случка, попитан от News.bg, Борисов.

Бившият премиер нееднократно и последователно преповтори призивите и желанието си да се стигне до консенсус между партията му и "добрите сили". "За няколко дни ако може разумът да надделее при всички нас и да имаме правителство."

Борисов вече се е срещал с Василев и Петков, няма да е кандидат-премиер

Борисов вече се е срещал с Василев и Петков, няма да е кандидат-премиер

Вариант А остава разбирателство между ГЕРБ и "Промяната", но на дневен ред са и други опции

"Президентът Радев има два хода. Ние му казахме как във времето виждаме приемането на законите. Разбира се, тук веднага ще влезем в конфликт. Ние мнозинство ли сме с ПП/ДБ, за да искаме основните комисии (в НС), или не сме мнозинство. Те от сутрин до вечер обикалят по студиата да обясняват как с ГЕРБ абсурд, но за всяко едно действие, например за ротационния председател, зависят от нас."

Бойко Борисов не таи и, оказва се, лоши чувства към президента Румен Радев, че поведе протестите през 2020 година с призива "Мутри вън", след които кабинетът на ГЕРБ и Патриотите изкара все пак пълен мандат, но не успя да завоюва мнозинство в следващите парламенти.

"Най-мило ми е добруването на хората. Така е преценил (да вдигне юмрука) тогава, така е направил. И той ме поздрави за успеха на изборите и предполагам си дава сметка, че щом съм дошъл, щом сме дошли като първа политическа сила, всичко лошо сме оставили назад. Иначе не бих се срещал, не бих се виждал и с Кирил, и Асен. Да успееш да простиш в името на нещо по-велико, нещо по-важно, е добродетел. Омразата е най-лесното", изказа християнска смиреност лидерът на ГЕРБ.

Радев и Борисов са обсъдили и идеята на втория, изказана преди седмица в парламента, съставът на служебния кабинет да бъде гласуван от депутатите и да остане, само че в качеството на редовен. "Логиката ми е такава - когато има безспорна криза, никой няма вече полза от нови избори, да се разбива докрай политическата система. Колкото повече продължава да управлява президентът, толкова повече пасивите отиват към него. Затова съм казал - всякакви формули, за да стане, както пише на парламента - "съединението прави силата". И като прощаваме гадостите."

Радев пожела на ГЕРБ въображение и успех в съставянето на кабинет

Радев пожела на ГЕРБ въображение и успех в съставянето на кабинет

Има шанс да се направи нещо стабилно, ако декларациите на партиите в парламента са истински