Народните представители удължиха работното си време днес до приемане на промените в Изборния кодекс на второ четене. Предложението беше на Десислава Атанасова от ГЕРБ, макар и с протест от страна на "Продължаваме промяната".

След 30-минутна почивка, поискана от Асен Василев, започна основният дебат по параграф 17, който засяга връщане на смесеното гласуване - с хартиена бюлетина и машина.

Пръв в дебата бе Асен Василев, който каза, че "хартиеният вот се организира с чували и с пари" и затова ПГ на ПП са "против" него.

Ерджан Ебатин от ДПС коментира, че "се случвало така, че манипулацията била винаги в тяхна полза".

Думите на Бойко Рашков от ПП, бивш министър на МВР, доведоха до спор и искания на дрегер в залата. "Тези, които ходят с куфарчета, има срещу тях около 350 000 наказателни дела само за една година. Тези хора говорят за честни избори", възмути се той. Рашков даде за пример, че лидерът на ДПС бил избран с рекорд по подвижни урни и по този повод има документи.

ПП няма да предложат кабинет - с Изборния кодекс го хвърлили в боклука

ПП няма да предложат кабинет - с Изборния кодекс го хвърлили в боклука

Като хартиена бюлетина в кошчето

Йордан Цонев защити Карадайъ с реплика към Рашков "откровен лъжец". "Ако бях - щях да си изям дипломата на площада. Ако искате да спрете хартиения вот, не става с милиционерщина, а със закони", обясни той и поиска дрегер за Бойко Рашков. Това искане отклони дебата за около 15-ина минути в спор за трезвеността, водата и кафето на банките на депутатите.

След което Асен Василев отвърна, че няма как да са в залата ДПС, ако има честни избори, а са там, благодарение на хартиената бюлетина.

Никола Минчев от ПП уточни, че парламентарната група няма да подкрепи връщане на бюлетината. Той акцентира на недействителните бюлетини на изборите - на местни и парламентарни. Александър Иванов защити, че ГЕРБ не искат да се върнат хартиените бюлетини, а смесеният избор.

Дебатът продължава.

Новите парламентарни партии остават без свои хора в ЦИК

Новите парламентарни партии остават без свои хора в ЦИК

Отпада тъмната стая, ще има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините