"Новината от Европа за България не е добра. Влязохме вече за обсъждания и дълго време, независимо какви правителства ще ни управляват, ще трябва да се оправдаваме, че всичко върви в правилната посока, ако това е така. Не е добра физиономията на държавата ни навън. Навсякъде имаме проблеми, които обаче трябва да се решат тук. Тежестта на страната ни намалява".

Това мнение изрази пред БНР Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и бивш евродепутат.

По думите му трябва внимателно да следим процесите, свързани със спирането на евросредства.

"Има някакво постигнато съгласие, но някои от държавните лидери казаха, че мерките са много слаби. Ще има натиск и от страни членки, и от Европейския парламент за засилване на мерките. Този проблем ще продължи да се развива. Трудно ще се намерят механизмите, но има натиск за обвързване на върховенството на закона с получаването на средства".

Калфин подчерта, че "вероятно ЕНП ще защити своите членове макар и с неудобство".

"Когато вътре в страната не се приема, че има достатъчно борба с корупцията, ефективна съдебна защита и съдебна реформа, няма защо да гледаме в запетайките на европейските доклади. Докато не се убедят българските граждани, че всичко е наред, трудно ще убедим нашите партньори", смята Калфин.

Според него "мантрата, че Бойко Борисов получава подкрепа отвън, защото е Бойко Борисов, вече се е развенчала".

"Тук е хубаво да разберем, че не става въпрос коя личност ще бъде министър-председател, а какво става в държавата, за да имаме или да нямаме подкрепата на европейските партньори", подчерта Калфин.