Не очаквайте да се случат чудеса или нещо особено през следващите 4-5 месеца, след приемането на Бюджет 2023. Това заяви бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин пред БНР.

По думите му бюджетът не може да се нарече социален и в него няма политики. Увеличението на заплатите в бюджета не покриват инфлацията. Наложително е увеличението на заплатите, защото в целия публичен сектор положението е критично, посочи Калфин.

Според него има много въпросителни относно Бюджет 2024. Ако има смяна на премиера, не се знае доколко ще има смяна на министрите. Липсата на ясен политически ангажимент, зад който да стои мнозинство в парламента, създава съответната нестабилност, изтъкна бившият социален министър.

НС прие Бюджет 2023 г. след 20-часов маратон

НС прие Бюджет 2023 г. след 20-часов маратон

Крайният срок бе 31 юли, преди ваканцията на депутатите

Той се надява да види икономически политики Бюджет 2024. Да погледнем на държави, които са по-успешни от нас с целенасочена икономическа и социална политика, призова Калфин.

Ивайло Калфин изтъкна, че нито един бранш не трябва да бъде определян като доброто или лошото дете на икономиката. Винаги е имало лобита и интереси във всеки един бюджет, отбеляза той, който се съмнява, че икономиката ще изсветлее от мерките на правителството. Даването на пликчета със заплати не е добър вариант, каза бившият социален министър.

НС разреши 7,8 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ

НС разреши 7,8 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ

Приетото влиза в сила от 1 август

Калфин посочи, че е странно да се видят в програмата на правителството сроковете, които се поставят за Шенген и за Еврозоната. От 15 години все се готвим за Шенген и за Еврозоната и все нещо трябва да направим. България е готова и това, което трябва да се случи, е политическото решение на Австрия и Нидерландия. Подготовката за Еврозоната, например, не е политически, а икономически процес. Подготовката на икономиката е оставена "на каквото се случи" и се пуска цялата енергия на свирката политически да се реши въпросът, който обаче не е само политически, коментира бившият социален министър.

Ивайло Калфин смята, че сами може да си направим беля за еврото, ако се проведе референдум по темата.

Той е притеснен и за цената на горивата след прекратяването на концесията на пристанище "Росенец".

Заплати в големите компании само в банка, пенсиите също без такса

Заплати в големите компании само в банка, пенсиите също без такса

Изключение ще има за работодатели, които наемат за краткотрайна сезонна селскостопанска работа