Ивайло Калфин е провел разговор с премиера Бойко Борисов, като е търсил подкрепа за позицията генерален директор на ОЛАФ.

Както вече стана ясно, българинът е сред двамата кандидати, подбрани след конфиденциална процедура, проведена от Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент.

Калфин изтъкна пред News.bg, че има далеч по-добра експертиза от своя конкурент - финландецът Виле Итала, заради по-големия си опит при работата с бюджет и финансов контрол. Българският политик в момента заема позицията специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.
Освен това бе и зам.-председател на Комисията по бюджети в ЕП по време на мандата си като евродепутат, както и член на Специална комисия по финансовата, икономическа и социална криза. Калфин бе и единственият български представител в "Монти" - Групата на високо равнище по собствените ресурси в европейския бюджет.

Калфин и финландец фаворити за шеф на ОЛАФ

Калфин и финландец фаворити за шеф на ОЛАФ

За службата се търси нов генерален директор

Личната му биография е на човек, който от години е свързан с темите за финансовата прозрачност и бюджетния контрол в рамките на ЕС, което се смята за ключово в работата за бъдещия ръководител на институцията. "Заради създаването на европейска прокуратура, ОЛАФ ще трябва да се преформатира и да се насочи повече към финансовия контрол на ЕС", обясни Ивайло Калфин.

По време на разговора между него и Борисов, българският премиер е откликнал позитивно, посочи още Калфин. По думите му подкрепа от министър-председателя би "помогнала много", но не е ясно доколко премиерът ще се ангажира с това заради членството на партията му ГЕРБ в ЕНП. Според него, Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който е член на комисията, е подкрепил финландеца най-вероятно заради партийно решение.

Ивайло Калфин допълни още, че избирането му за генерален директор на ОЛАФ би било уникален шанс за България да поеме един от важните постове в общността. Той припомни, че страната ни загуби вицепредседателското си място в Европейската комисия и получи "периферна позиция" в замяна.

Това би било и голям шанс България да докаже, че може да върши работа в област, в която страната ни има лош имидж.

Окончателно решение се очаква до месец.