Финландският политик Виле Итала и Ивайло Калфин са в краткия списък на Европейския парламент за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), научи news.bg.

За службата се търси нов генерален директор, след като Джовани Кеслер беше назначен за шеф на италианската митническа служба през юли. Николас Илет е временно изпълняващ длъжността генерален директор.

След дълга конфиденциална процедура четирима кандидати се явиха пред Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент в понеделник вечерта: Итала, Калфин, французинът Франсоа Крюгер и германецът Андреас Млицке.

Дългата процедура по избор на кандидат беше запазена в тайна до 11 април, когато четирите имена бяха публикувани на сайта на Европейския парламент.

Бюджетната комисия разпита четиримата в понеделник и гласува, след което двете имена ще бъдат предадени на Съвета на ЕС, където ще се вземе решение.

Итала, политик от партия Национална коалиция, получи 13 гласа, докато за Калфин гласуваха 11 депутати. 

Ивайло Калфин беше евродепутат от групата на социалдемократите. В момента Калфин е специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. Итала е бил евродепутат и вътрешен министър на Финландия. Сега е член на Европейската сметна палата.

Следващата стъпка е изслушване на кандидатите в Съвета на ЕС на ниво посланици от Тройката (Естония, България и Австрия) до края на месеца. След това посланиците ще излязат с препоръки. Тъй като България е ротационен председател на ЕС, българският посланик ще бъде заменен от румънския си колега.

С препоръките на парламента и съвета ЕК ще вземе окончателно решение.