Бъдещото правителство да посочи специално човек, който да следи процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това посъветва в ефира на Нова телевизия Ивайло Калфин в качеството си на бивш министър на външните работи.

По думите му, излизането на Великобритания ще промени правилата в ЕС.

"Моят съвет е бъдещото правителство да посочи специално човек, който да следи процеса, да участва в него и непрекъснато да има знанието как всяка промяна се отразява на нашата страна", коментира Калфин.

Запитан дали има все пак оптимизъм и дали България може да извлече някакъв дивидент, Калфин подчерта: "Чак дивидент не знам дали ще извлечем, но не и бедствие, ако следим какво се случва и как то ще засегне България и интересите на българите".

По думите му, със сигурност ще се затегнат правилата, най-вероятно по отношение на социалната политика.

Бившият икономически министър Николай Василев изтъкна, че от референдума досега паундът е паднал с над 16%, спрямо долара.

"Аз съм против Брекзит, но разбирам и хората, на които им писна и го пожелаха", коментира Василев. Според него, "шокът" от Брекзит малко може да ни посъбуди и ЕС да се реформира.

"Надявам се ЕС да стане малко по-небюрократичен", посочи Василев.

Калфин и Василев коментираха и темата за увеличаването на цената на природния газ, като застанаха на противоположни позиции.

Калфин съзря политика в това решение, което дойде след изборите, тъй като служебното правителство било за малко. За ефектите от поскъпването той подчерта, че това създава шок върху икономиката и социалните системи.

"Няма нещо, което да се е случило сега и да предполага увеличаване на природния газ", коментира той. Според него увеличаването на цените по този начин е вредно и за икономика, и за бизнеса, и за социалните системи.

Василев пък посочи, че между 2014 и 2016 г. цената на нефта на световния пазар е паднала близо 4 пъти, което безспорно довело до намаляване на цената на природния газ и парното с десетки проценти. Според него това е началото на бъдещо по-голямо покачване, ако цената на нефта се повишава още. Според него е необходимо да свикнем, че трябва да живеем в пазарна икономика.