Министър Калфин проведе двустранна среща с министъра на външните работи на Узбекистан Владимир Норов.

Срещата е в рамките на Първия форум „Европейски съюз-Централна Азия" по въпросите на сигурността, нелегалния трафик и енергетиката, който се провежда в Париж.

Министрите изразиха задоволство от развитието на двустранните отношения в различни области от взаимен интерес, съобщи БНР.

Узбекският министър високо оцени ролята на България за укрепване на сътрудничеството с държавите от Централна Азия.

Разменени бяха мнения по предстоящото посещение на президента Георги Първанов в Узбекистан, което ще предостави нови възможности за по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството.

Ивайло Калфин се срещна и с министъра на външните работи на Казахстан Марат Тажин.

Министър Тажин декларира, че Казахстан има интерес към участие в петролопровода „Бургас-Александруполис" и потвърждава своето участие в проекта.

Той изрази задоволство от състоянието на двустранните отношения и сподели, че в Казахстан нараства интересът към инвестиции в България.

Министър на външните работи на Туркменистан Рашид Мередов отправи молба към България за подкрепа на туркменска проекторезолюция в ООН по енергийната сигурност.

В своето изказване на Форума заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин акцентира върху факта, че в съвременния глобализиран свят усилията следва да бъдат насочени към изграждане на стратегически партньорства между основните страни-производители на енергийни ресурси, страните-потребители и транзитните държави в регионален и международен план.

Министър Калфин подчерта растящата роля на Централна Азия като източник на природен газ и нефт. Той обърна внимание, че Стратегията на ЕС за Централна Азия предвижда по-голяма ангажираност на Съюза за изграждане на инфраструктурни обекти в региона и всестранна помощ за укрепване на икономиките на тези държави, включително създаване на нови транс-черноморски и транс-каспийски енергийни и транспортни коридори.

По думите на министър Калфин, Централно-азиатските държави не следва да бъдат поставяни пред дилема за бъдещото им сътрудничество: било то с Русия, с Китай, или с Европейския съюз. Техният независим и свободен избор следва да се уважава. Същевременно ЕС предлага стабилно икономическо и социално развитие посредством Стратегията за Централна Азия.

България споделя виждането, че държавите от региона следва да заявят своите интереси за евентуално участие в проекти като НАБУКО и Южен поток, както и в един бъдещ транс-каспийски, транс-черноморски газов коридор.