След разговорите в рамките на форума на Съвета за евроатлантическо партньорство Калфин съобщи, че на срещата са били обсъдени практически мерки за развитие на двустранните отношения.

Той изтъкна, че засилването на сътрудничеството, включително и на политическо ниво, е в интерес и на двете страни.

Българският първи дипломат обяви, че в скоро време ще започнат преговори за споразумение за трансграничен режим между България и Македония, така че македонските граждани, живеещи в граничните райони, да могат да влизат без визи в България.

Министърът уточни, че разпоредба на ЕС дава такава възможност и България ще се опита да е една от първите страни, които ще се възползват от нея.

Възстановяването на българските паметници в Македония също е било тема на разговорите. Калфин изрази задоволство, че през последните години е имало положително развитие по този въпрос. По думите му, има още няколко паметника, към чието възстановяване София проявява интерес, тъй като те са част от българската памет.

Калфин и Груевски са потвърдили позициите си, че за развитието на двустранните отношения е необходим подходящ климат в двете страни, включително медиен.

На разговорите е била потвърдена подкрепата на България за членството на Македония в ЕС и НАТО.

Груевски е информирал българския първи дипломат за актуалната политическа и икономическа обстановка в страната. Той е подчертал, че Скопие разчита на помощта и съдействието на съседите си, включително България.

След разговорите с премиера Никола Груевски министърът Калфин участва и в заседанията на работната група за Афганистан в рамките на форума на Съвета за евроатлантическо партньорство.  

Калфин, който е в Охрид за участие във форума по сигурността на Съвета за евроатлантическо партньорство, направи изказване на заседание на работната група за Косово. Той определи Косово като основен политически проблем за региона. 

Българският вицепремиер и министър на външите работи Ивайло Калфин заяви, че трябва да бъде намерено решение за окончателния стутат на Косово, което да е приемливо за всички страни, предаде БТА.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер приветства по-рано днес участниците във форума по сигурността на Съвета за евроатлантическо партньорство в Охрид, откривайки официално работната част на форума, предаде БНР.

Българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин също участва в срещата.

Схефер благодари на страната-домакин Македония и по-специално на премиера Никола Груевски за организирането на форума, като изтъкна отличното сътрудничество между Брюксел и Скопие.
Той се спря подробно на трите основни теми на днешния форум - Балканите, Афганистан и енергийната сигурност.

Генералният секретар на алианса посочи, че евроатлантическата интеграция е изключително важна за страните от региона. По думите му, НАТО е отворена за всички държави, които изпълняват евроатлантическите стандарти. Ако тези държави изпълнят ангажиментите си към НАТО за реформи, НАТО също ще изпълни ангажиментите си към тях, каза той.

Спирайки се по-специално на проблема за Косово Схефер отбеляза, че ако не бъде решен въпросът за окончателния статут на областта, развитието и евроатлантическата интеграция на региона ще бъде забавено.

Генералният секретар подчерта, че Северноатлантическият алианс и партньорите му ще продължат да работят активно в КейФОР, за да гарантират сигурността и стабилността в провинцията. Предложенията на Марти Ахтисаари за Косово са честна основа за решение на Съвета за сигурност на ООН по въпроса.

Смятам, че трябва да се предотврати ненужното забавяне на намирането на решения за статута на Косово, каза той.

По въпроса за Афганистан Схефер призова за активизиране на усилията за възстановяване икономическото развитие на страната. Крайният успех зависи не от военните средства, а от възстановяването на Афганистан, заяви той. Схефер настоя да се увеличи още повече помощта за обучението и оборудването на афганистанската армия и полиция.

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че алиансът си сътрудничи с афганистанските власти и със САЩ за предотвратяване на цивилните жертви в Афганистан. Той обвини талибаните, че не се колебаят да рискуват живота на невинни афганистанци.
По думите му, алиансът прави всичко възможно, за да предотврати жертвите сред мирното население.

Схефер посочи, че НАТО може да играе важна роля и в областта на енергийната сигурност, която е третата основна тема на форума в Охрид. Сигурността на енергийните доставки е въпрос на взаимен интерес, каза той.

Македонският премиер Никола Груевски също приветства участниците в срещата. Той посочи, че страната му споделя евроатлантическите ценности, а членството на Македония в НАТО се подкрепя от мнозинството македонци.

Премиерът изтъкна, че Скопие също допринася за сигурността в региона и извън него, като участва в мисии на алианса в Афганистан, Босна и Херцеговина, Ирак и Косово.

Груевски изрази увереност, че Македония ще получи покана за членство в НАТО на следващата среща в Букурещ идната година.

Работата на форума продължава със заседания на трите работни групи.