Ако премиерът и вицепремиерът решат - готов съм да продължа започнатото след ротацията. Изпратил съм всичко постигнато по управленската програма. Това заяви в Годеч министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Той очаква индивидуални разговори през следващите дни.

Вътрешният министър е в Годеч, където от днес дейността си възстановява 02 група за "Охрана на държавната граница".

В тази връзка от МВР припомниха, че през 2010 г. ГПУ - Годеч е преструктурирано във 02 група "Охрана на държавната граница" към ГПУ-Калотина. До 2020 г. дейността по наблюдение на държавната граница е осъществявана от две групи със две самостоятелни зони за отговорност от българо-сръбската граница, съответно 01 група с дължина 28 км (Калотина) и 02 група с дължина 22 км (Годеч).

Със заповед от 03.08.2020 г. двете групи са съкратени и обединени в една, разположена в административната сграда на ГПУ - Калотина. При излъчване на граничен полицейски наряд в района на град Годеч, служителите биваха инструктирани в ГПУ - Калотина, след което тръгваха по разпоредения маршрут. При тази организация се създаваха предпоставки за извършване на закононарушения, свързани главно с незаконно пресичане на държавната граница.

След направен анализ на оперативната обстановка в зоната за отговорност на ГПУ - Калотина и необходимите действия за подобряване на организацията и оптимизиране на работата по наблюдение на държавната граница, е направено предложение през септември 2023 г., въз основа на което министър Стоянов подписва заповед за възстановяване на структурата в град Годеч.

По време на посещението си в Годеч Стоянов допълни, че възнамерява да възстанови всички гранични управления и групите за охрана на държавната граница. По думите му пограничните районни полицейски управления също ще заработят отново. 

"Най-добре да попитате гражданите на Годеч дали населението е пострадало", каза още Калин Стоянов.

Калин Стоянов готов да остане начело на МВР

Калин Стоянов готов да остане начело на МВР

Ако премиерът, вицепремиерът лидерите на партиите в сглобката преценят

Той посочи, че служителите, които ще работят в града, ще бъдат преназначени.

"Взехме решение да изтеглим командированите на границата служители от Жандармерията и от Националната полиция, те са изпратени в малките населени места", подчерта вътрешният министър.