"Аз вече нямам обяснение защо ми искат оставката и с кое точно не сме се справили." Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти за поредните призиви за оставка - този път от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той обясни, че от прохладните студиа и пленарната зала е много лесно да се критикува и да се дават съвети. Пожарникарите са на терен денонощно и не са почивали в резултат на пожарите в страната, отчете Стоянов, който не приема критиката от страна на политическите партии, че МВР не се е справило с овладяване на пожарите в страната.

Калин Стоянов увери още, че тогава, когато всички пожари бъдат овладени, хората от пожарна безопасност, военните и доброволците ще бъдат наградени.

На въпрос на News.bg досега колко пъти вътрешният министър е преброил, че му искат оставката по една или друга причина, Стоянов заяви, че вече е загубил бройката за призивите за поисканата му оставка.

Иначе Калин Стоянов се похвали, че МВР има много положителни резултати, но най-важното е, че има спад на регистрираните престъпления и завишаване процента на разкриваемост на регистрираните престъпленията.

Приоритетите на МВР са справяне с нелегалната миграция и довършване на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътна граница. Калин Стоянов все още е оптимист, че България ще бъде приета в сухопътен Шенген до края на 2024 г.

Третият приоритет на МВР е борбата с пътнотранспортните произшествия.