Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева е свидетел по разследване в земеделското министерство, съобщи bTV. Мащабна проверка в Министерството на земеделието и храните и фонда в момента е в ход. Сред разследваните за търговия с влияние, оказване на натиск и даване на подкуп е и ресорният министър Мирослав Найденов.

Илиева заяви в електронно писмо до телевизията, че става въпрос за оказване на натиск при провеждане на обществена поръчка за храни за социално слаби на стойност 17 млн. лв. от ЕС.

bTV разполага и с документи, от които се вижда, че Калина Илиева няколко пъти алармира, че условията за кандидатстване са подменени. Също така, че лично земеделският министър е написал резолюция, с която настоява работната комисия към фонд "Земеделие" да промени условията на кандидатстване.

От края на миналата година Софийската градска прокуратура води засекретено производство срещу държавни служители на високи постове в министерството и фонда. Делото е по сигнал на ДАНС за организирана престъпна група.

На въпрос дали групата, която извършва престъпления е от министерството и държавния фонд, прокурор Божидар Джамбазов отговори, че става дума за различен тип хора, „включително имаме данни и за служители, държавни служители - нека да го кажем най-общо, които по един или друг начин са свързани именно с такава цел".

Той призна, че има защитени свидетели по делото. Прокурор Джамбазов не отрече твърденията на Калина Илиева за оказван политически натиск върху наблюдаващия прокурор по делото.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че е запознат с хода на разследването от самото му начало, като наблюдаващ работата на ДАНС. „Когато съм ви казвал, че няма нито един, дали министър, дали какъвто ще, получи ли се сигнал - да се разследва от началото до края, съвместно с прокуратурата, в случая и с главния прокурор лично сме го наблюдавали - да се изясни има ли, няма ли извършено престъпление", коментира премиерът.

Мирослав Найденов коментира в студиото на bTV, че появилата се днес информация вече е била изнесена от лидера на РЗС Яне Янев. Припомняме, че Найденов още тогава изрази мнение, че бившата шефка на държавния фонд „говори" чрез лидера на консервативната партия.

Според земеделския министър в разследваната обществена поръчка няма нищо нередно, а заради размера й (17 млн. лева) и в минали години е имало разследвания. Поради тази причина Найденов настоял пред политическия съвет на министерството процедурата да бъде максимално прозрачна.

По повод официалното съобщение на прокуратурата, Найденов каза, че има досъдебно производство срещу неизвестен извършител срещу група в ДФ „Земеделие". Близо година обаче няма повдигнати обвинение, а на базата на производството по настояване на Калина Илиева са били уволнени шестима служители.

Петима от тях са върнати на работа от съда, заяви Найденов.