Политологът Калоян Методиев е новият началник на кабинета на президента Румен Радев.

Той заема мястото на Иво Христов, който беше избран евродепутат.

Методиев е член на Стратегическия съвет към президента, който беше създаден през март, а по-късно през деня от президентството съобщиха, че Методиев е назначен и за председател на Стратегическия съвет при президента на Републиката, отново на мястото на Иво Христов.

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в град София. През 1994 г. завършва 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" с хуманитарен профил и руски език. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където специализира Външна политика и Национална сигурност. Стажант в Европейския парламент в Брюксел. Доктор по политология.

Автор на книгите "Поколения и възраст в политиката. Българският преход" (2012) и "Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)" (2016). Автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика.

Президентът освободи Иво Христов като началник на кабинета си

Президентът освободи Иво Христов като началник на кабинета си

Христов остава председател на Стратегическия съвет към президента

От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС), която след това и оглавява. В периода 2004 - 2006 г. е зам.-председател на Демократични европейски младежки общности със седалище в Копенхаген.

На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище.

На 9 ноември 2005 г. напуска СДС заедно с по-голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията.

През 2007 г. е сред основателите на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ). Председател е от 2007 до 2013, когато се оттегля от активна политическа дейност.

През 2011 г. става доктор по политически науки след като защитава дисертация на тема "Генерационна динамика и биологично възрастови фактори в българската политика (1989 - 2007)".

Радев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП е лично негово решение

Радев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП е лично негово решение

По думите му, Христов ще бъде полезен като евродепутат…

От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет.

От 2012 до 2017 е асистент в ЮЗУ "Неофит Рилски", където води курсове по Политически маркетинг, Институции на съвременната държава, Политически партии, Имиграционни политики, Енергийни политики, Съвременна политическа история на Балканите.

От 2015 г. година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи.