"Моделът на управление на правителството минава през идеята за оцеляване". Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев в коментар на действията на властта за управление на кризата с Covid-19. Той е директор на Институт "Рего", бивш началник на кабинета на президента Румен Радев. По думите му се търси начин за оцеляване, а не начин за решаване на кризата дългосрочно.

Относно Covid обстановката в страната и по света, политологът каза, че коронавирусът е световен феномен и отричането му е абсурдно. Относно второто затваряне на определени бизнеси в България като мярка срещу разпространението на коронавируса у нас доскорошният началник на кабинета на президента Румен Радев обясни, че сегашният локдаун е глупав. "Той няма да доведе до съществено подобряване на ситуацията. Закъсняха с училищата - те трябваше да бъдат затворени първи", коментира Методиев.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

Той определи помощта от държавата за губещите заради мерките бизнеси като пропагандна:

"Държавата в момента не помага, важното е да не пречи. Има форма на самоорганизация, която е въпреки държавата".

"Имаме проблем със спазването на досегашните мерки, а не толкова с въвеждането на нови. Нямаше смисъл да се затварят кафенетата и заведенията. Можеше да работят и хората да се хранят там, но при спазване на мерките", смята политологът.

Относно предстоящите избори Методиев каза, че отлагането на датата на изборите е политически авантюризъм и това ще има висока цена. Въобще не трябва да помислят за подобен сценарий, предупреди Методиев и напомни, че ваксините срещу коронавируса са "все по-близо".

Анализаторът цитира изследване на ръководения от него Институт "Рего". Данните показват нагласа за повишаване на избирателната активност, сравнено с предходни избори.

"Отчетохме нива на омраза към Бойко Борисов, които са чудовищни", обобщи Калоян Методиев.

По думите му присъствието на президентската институция се изчерпва с едно критично говорене към правителството.

Няма време за нов политически проект преди предстоящите избори. "Освен това трябва и капацитет", уточни той и добави, че се вижда "взаимно намигване" между президента и определени партии от протестите.

И Радев, и Борисов не отчетоха политическите реалности, каза политологът относно проектите им за промени в Конституцията. "Единият искаше да прави конституционни промени, без да има политическите инструменти за това, а единствено с идеята да се хареса на някаква част от населението. Другият предложи конституционни промени с идеята да спечели няколко месеца. Спечели ги! Резултатът е нула. Пародия", коментира Методиев.