Прагматични отношения с Камбоджа иска премиерът Бойко Борисов. На брифинг след срещата си с камбоджанския премиер Хун Сен той обясни, че ако се развият отношенията между двете страни, ще може да си възстановим посолството там.

Създава се работна икономическа междуправителствена комисия между България и Камбоджа. Държавата поема стипендиите на десет камбоджанския студенти, стана ясно от думите на българския премиер. Надявам се да си възстановим отношенията, подчерта министър-председателят. България ремонтира камбоджанския танкове и им продаваме оръжия на добри цени. Можем да сме от помощ на Камбоджа, увери Борисов.

Иначе той изтъкна, че Хун Сен има опит като политик. Два пъти е почивал във Варна по времето на Тодор Живков и премиерът изтъкна, че гостът му можел да направи сравнение преди и сега.

Снимка 448006

Източник: БГНЕС

Премиерът на Камбоджа Хун Сен благодари на правителството и на премиера за топлото посрещане. Той за пети път е в страната ни. Последният път е бил през 89-та година.

Връзката между България и Камбоджа е на 60 години, изтъкна Хун Сен. Той благодари за подкрепата на страната ни за Камбоджа след атаките на червените кхмери. Днес двамата премиери според него можели да разговарят като приятели. Днес е начертана пътна карта за подобряване на отношенията между двете държави.

Хун Сен изрази съжаление за българските семейства, дали жертви при битките в Камбоджа. Иначе двамата с Борисов говорили за подобряване на икономическите отношения и търговията. Хун Сен иска да се възобнови студентският обмен между Камбоджа и България. Бойко Борисов прегърнал тази идея. Обсъдени са редица аспекти за отношенията между ЕС и АСЕАН. Той покани българския премиер да посети Камбоджа.

Снимка 448007

Източник: БГНЕС