Най-важно в неделя е всички ние да отидем да гласуваме. Това каза пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Избирателните ни права са осигурени чрез хартиени бюлетини, по думите й. Настоя и че изборите ще бъдат честни, като е важно избирателите да гласуват правилно, а СИК да отчете също правилно начинът, по който са гласували гражданите.

На 26 октомври вечерта тя получила преписка от ДАНС за неправомерните действия на заместник-министъра на електронното управление. Нейкова се свързала с останалите лица, до които е изпратена преписката на родното ФБР. Ресорният министър бил против да няма машинен вот, но на срещата в Народното събрание заявил, че няма да подпише удостоверението. Защо обаче и каква му е аргументацията, Нейкова не посочи.

Докладът на ДАНС дава съмнения за изборния процес, а по думите й доверието в изборите е важно.

ЦИК до снощи чакали писмо от Министерството на електронното управление за удостоверяване на машинния вот. Такова пристигнало, но без изискуемите решения за удостоверяване на машините и затова ЦИК го е отменила.

Оказва се, че МЕУ все пак праща удостоверението след решението на ЦИК да отмени машинния вот. То обаче е подписано от Михаил Стойнов, който е главно действащо лице в доклада на ДАНС. Няма как ЦИК да игнорира доклада на ДАНС, по думите й.

Какъв обаче е докладът, какво се казва в него, от ЦИК не могат да кажат - не е в правомощията им. Камелия Нейкова призова да се пита ДАНС, дори зададе реторичен въпрос защо ДАНС мълчи.

Тя бе категорична, че ЦИК не изпълнява политическа поръчка.

Росица Матева: С машини няма да се гласува

Росица Матева: С машини няма да се гласува

ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напускат склада, в който се съхраняват

Избирателите трябва да бъдат спокойни, изтъкна председателят на ЦИК. Изтъкна и че самата тя винаги е подкрепяла машинното гласуване и винаги е гласувала с машина, но отмяната му е било вчера единствено възможното решение. За мен решението на ЦИК не е срамно, заяви още Нейкова и отново подчерта, че комисията не обслужва политически интереси.

В неделя няма заплаха за честността на вота, смята тя. Нека всички да се успокоят, призова Нейкова и призова гражданите да не бойкотират изборите.

Също така Нейкова призова да не се говори за касиране на вота преди да са минали самите избори. Самото говорене за касиране на изборите подкопава доверието в демократичния процес.

Наталия Киселова: ЦИК се опитва да не допусне машините

Наталия Киселова: ЦИК се опитва да не допусне машините

Въпреки че машините не броят, а само принтират избора

Тя не разбира на какво основание столичната ОИК е решила да има машинен вот в столицата. Въпреки решението на столичната ОИК няма как в секциите да има машини, въпреки че също така те са напуснали склада. ЦИК не е дала разрешение те да напускат склада. Защо са напуснали склада, МВР трябвало да отговори, според Камелия Нейкова. Главният секретар на МВР я уверил, че машините ще бъдат върнати. Изправени сме пред една много трудна ситуация, подчерта председателят на ЦИК.