ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск. Това заяви пред БНР председателят на Комисията Камелия Нейкова.

"За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Никой от останалите колеги също не е споделял да му е оказвано влияние", подчерта тя.

По нейни думи в публичното пространство са се изговорили много неверни неща, които нарушават доверието в работата на ЦИК. Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към този орган, отбеляза Нейкова.

Тя бе категорична, че ЦИК не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции.

Нейкова изтъкна, че проблемите, които възникват в самите политически субекти, трябва да бъдат разрешени в рамките на самите партии. Не може някой да очаква ние да вземем техните решения, отсече тя.

ЦИК не решава кое е ДПС, изпълнява съдебните решения

ЦИК не решава кое е ДПС, изпълнява съдебните решения

Матева очаква много жалби за назначенията на секционните комисии

По нейни думи в ЦИК са изправени пред безпрецедентна ситуация по отношение на случващото се в ДПС.

"Една политическа партия с двама председатели, които представляват партията заедно и поотделно, т.е. имат напълно равни права да подават заявления, които са противоположни. Този вътрешнопартиен въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на самата партия. ЦИК нито има право, нито може да се намесва в неговото разрешаване. Няма как ЦИК да откаже приемането на документи", поясни Нейкова.

Относно възможността поредните обжалвания пред съда да променят регистрационната картина по отношение на марката "ДПС" тя отбеляза, че всичко е възможно да постанови съдът при разглеждане на една жалба.Когато постанови решение, което променя нечия регистрация, ЦИК трябва да го изпълни.

Нейкова съобщи, че за участие в изборите на 27 октомври са регистрирани 25 партии и девет коалиции, след като коалицията около Виктория Василева не е отговорила на нужния брой подписи.

Камелия Нейкова: ЦИК не е арбитър за решаване на партийни въпроси

Камелия Нейкова: ЦИК не е арбитър за решаване на партийни въпроси

Не ни е оказван политически натиск, но сагата с ДПС продължава

Тя обясни, че подписките се представят на хартиен носител, който съдържа изписани имената, ЕГН и саморъчен подпис на избирателя, който е подкрепил този политически субект за участие в изборите.

Предстои ЦИК и шестимата министри, на които Министерският съвет е възложил функции по организацията на изборите, да обсъдят идеите на правителството за провеждане на прозрачен вот.

"Начинът, по който предложенията бяха първо публично разпространени, а после предоставени на ЦИК, е странен. Органите трябва да разговарят помежду си", изтъкна Найкова.

По нейни думи една част от предложенията вече са правени от ЦИК при предходни избори, като например да се води регистър на пломбите, които се поставят на различните отделения на машината, а не само на отделението, където са флаш паметите.

Камелия Нейкова посочи още, че от ЦИК са провели среща с ръководството на печатницата на БНБ, откъдето са ги уверили, че хартията отговаря на изискванията, които производителят на машините е поставил, така че принтерите да работят безпроблемно.

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Хипотеза е купения вот, но и там МВР действа съвместно с прокуратурата