Докато светът наблюдава с ужас бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, компаниите, които представлявате, трябва да решат на коя страна на историята са. Може да изпълните своята отговорност като глобални корпорации, на които милиарди хора разчитат, и да предотвратите още смърт и разрушение в тази нелегална война, вече довела до хиляди жертви, милиони бежанци и разрушени градове.

Московски съд запорира собственост на Google в Русия за 7 милиона долара

Московски съд запорира собственост на Google в Русия за 7 милиона долара

Друг съд глоби Wikimedia

Това написаха Радан Кънев (ЕНП/Демократична България) и други евродепутати от Европейския парламент (ЕП) в писмо до големите технологични компании - Twitter, Google, Meta, за да предприемат ръководствата им сериозни мерки за прекратяване на дезинформацията и военната пропаганда на руския президент Владимир Путин.

Изборът не би трябвало да е труден, според авторите на призива. Големите технологични компании вече премахнаха част от руските пропагандни канали като RT и Sputnik News. Въпреки това, ключови политически лица, все още необезпокоявано използват платформите им, за да сеят омраза и дезинформация, подхранвайки тази война.

Пример за това е, според тях, е Александър Дугин, идеологът на "националболшевизма", един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. В допълнение, опасни фашистки групировки и групи с привърженици на идеята за превъзходството на бялата раса биват вдъхновени точно от тази пропаганда.

Захарова: Meta открито води информационна война срещу Русия

Захарова: Meta открито води информационна война срещу Русия

Компанията създавала алтернативна, фалшива реалност

Военните пропагандни канали на Путин все още присъстват солидно в социалните мрежи. Очевидни са примерите с прокремълските профили в "Туитър" и много други. Тази дезинформация вреди и подрива демокрациите. Тези канали и профили трябва да бъдат незабавно премахнати.

Подходът "на парче" е неприемлив. Всеки канал или профил, бълващ провоенна пропаганда и дезинформация трябва да бъде свален от платформите ви, особено тези, които имат солиден политически "гръб", които иначе биха използвали наличните вратички, за да избегнат това.

Стъпките на големите технологични компании, предприети в началото на руската инвазия, не са достатъчни. Видяхме как възникна дискриминация, омраза, насилие и дори геноцид, докато големите технологични компании губят време. Този път вашите компании трябва да се активизират и да направят правилното нещо, да вземат поука от гражданите на Украйна и всички, които ги подкрепят, включително руското движение за мир, и постави човечеството преди печалбата и властта, пише още в писмото.

Twitter налага ограничения на руски правителствени акаунти

Twitter налага ограничения на руски правителствени акаунти

Освен това основните независими медии, които все още съществуват в Русия, са блокиран

Писмото е написано по инициатива на Глобалния Проект Срещу Омразата и Екстремизма (САЩ) и Асоциация "НИКОГА ОТНОВО" (Полша).