Twitter обяви във вторник, че въвежда нови мерки срещу акаунти на руското правителство, за да намали въздействието на официалната пропаганда в социалната мрежа, съобщи thaipbsworld. Официалните акаунти вече няма да се "препоръчват" на потребителите на Twitter във всички категории на приложението, включително при търсения, се казва в изявление на платформата. Калифорнийската компания, подобно на нейния съперник Мета, компанията майка на Facebook и Instagram, вече блокираха акаунтите на руските държавни медии RT и Sputnik в Европейския съюз.

"Ние няма да разширяваме или препоръчваме правителствени акаунти, принадлежащи на държави, които ограничават достъпа до безплатна информация и участват във въоръжен междудържавен конфликт - независимо дали Twitter е блокиран в тази страна или не", се казва в изявление на Twitter.

"Когато правителство блокира или ограничава достъпа до онлайн услуги в рамките на своята държава, подкопавайки гласа на обществеността и възможността за свободен достъп до информация, но продължава да използва онлайн услуги за собствените си комуникации, се създава сериозен информационен дисбаланс", се казва в доклада.

Русия официално спря Facebook и Instagram

Русия официално спря Facebook и Instagram

Решението бе обявено на 21 март

Официалният английски акаунт на руския президент Владимир Путин има само 1,7 милиона последователи.

От началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари властите засилиха цензурата - която вече беше строга - за да контролират начина, по който войната се представя по телевизията и в пресата, но също и от частни лица в социалните мрежи.

Използването на думи като "война" или "инвазия" за описание на интервенцията или препращане към действия срещу цивилни е забранено. Вместо това руското правителство определи конфликта като "специална военна операция".

Освен това основните независими медии, които все още съществуват в Русия, са блокирани или са спрели работата си, за да се избегнат проблеми.