"Аз съм убеден, че паметникът няма да запустее. Така както и името на Капитан Петко войвода се носи от София, през Киев, през Рим до Антарктида. И съм убеден, че идните поколения ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество. Поклон пред паметта и делото на великия българин!

Това заяви президентът Румен Радев при официалното откриване на бюст паметник на Капитан Петко войвода в Борисовата градина.

За държавния глава е чест в годината, в която се отбелязват 175 години от рождението на Капитан Петко войвода, да отдаде поредният знак на признателност към великия революционер и боец за свобода. По думите на Радев алеята на бележитите българи в Борисовата градина събира онези, които са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ със слово и оръжие.

"Изваяните през годините от най-видните български скулптури техни паметници ни напомнят за предизвикателствата, за борбите и върховете в националния ни летопис. Особено сме горди, че от днес своето заслужено място има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза - безсмъртният Капитан Петко войвода", акцентира президентът.

Румен Радев изтъкна, че днес паметникът на Капитан Петко войвода заема своето място сред бюстовете на Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев и Тодор Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието, и като един от колосите на националноосвободителното движение. "Много са стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност", подчерта Радев.

И в арената на робството, и в дните на свободна България Капитан Петко войвода стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и потиснатите, изтъкна държавният глава.