Работещата формула започва с диалог. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на АЛДЕ в Брюксел, където участва в Среща на върха на европейските либерали, в която участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство.

Карадайъ коментира, че през последната седмица бившите управляващи в България са получили класически политически урок, и със свалянето на председателя на НС, и с първия успешен вот на недоверие в страната ни, съобщиха от ДПС.

Не сте в позиция арогантно да налагане мнението си в разрез с дневния ред на хората. Хората живеят в кризи, в инфлация, обедняват, а някой се опитва арогантно да налага свой дневен ред, след като е загубил мнозинството си, обърна се към досегашните управляващи Карадайъ.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

Петков събра до 116 гласа

От ДПС отбелязват, че партията е внесла в парламента предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония веднага след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От Движението допълват, че с предложението се дава възможност да се намери решение на спора между България и Северна Македония при защита на българския национален интерес.

Според Карадайъ последната седмица е особено показателна за случващото се в България.

На 16 юни имаше предложение на френското председателство за преговорна рамка, което дойде в България.Цяла седмица правителството не можа да намери подход и начин да го внесе в НС. Официално внасяне в НС нямаше, затова то не бе разгледано, обясни лидерът на ДПС.

Затова веднага след гласуването на вота на недоверие ДПС внесе съответното проекторешение в НС, за да позволи приемането на френското предложение. И те тръгнаха да саботират процеса, изтъкна Карадайъ.

Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

В зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната"

За днес в 10:00 ч. имаше насрочено заседание на външната комисия в НС, тя трябваше да разгледа предложението на ДПС, да излезе със становище и да се свика извънредно заседание на НС с една единствена точка. Това е бърза писта. Ние дадохме тази възможност България да извърви този път по бързата писта, подчерта той.

Преговорната рамка е добра. Ние отворихме пистата да има дебат изобщо. Досега нямаше нищо внесено в НС, коментира още той и допълни: "За да има тройка от тотото, човек трябва поне да пусне фиш."

Вместо това, тази сутрин отново се правят оценки за политическите опоненти в България. Арогантността и агресията, която показват тези хора, загубили загубиха властта, не им прави чест. Не си вземат поука, подчерта лидерът на ДПС.

ДПС настоя Петков да придвижи френското предложение за РСМ

ДПС настоя Петков да придвижи френското предложение за РСМ

Заради саботажа на Петков и Василев не се регистрирали в зала

Споменаването на задкулисие и мафия за политическия опонент не им прави чест. Какво задкулисие е г-н Пеевски, когато седи на първия ред в народното събрание. Когато е там -защо е там, когато не е там - било задкулисие, каза още Карадайъ. Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години - на олигарха Иво Прокопиев. Те са негов слугинаж, смята той.

Мустафа Карадайъ се надява час по-скоро да има решение за Северна Македония. Той заяви: "Ние показахме като опозиционна партия как водим последователна политика. Още от 90-те години казахме, че за да преодолеем различията на Балканите, трябва да членуваме в общи съюзи - ЕС и НАТО."

От ДПС информират също, че президентът на Франция Еманюел Макрон е поздравил лично Карадайъ и цялата партия за активните й действия в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Това е станало по време на разговор между двамата в рамките на срещата на либералите в Брюксел. В нея са участвали държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство.

ЕС и Западните Балкани срещу България за еврочленство

ЕС и Западните Балкани срещу България за еврочленство

Рюте: Нищо никога не е лесно на Балканите...60% шанс за пробив следващата седмица

Мустафа Карадайъ е провел срещи и с премиерите на Нидерландия - Марк Рюте, на Белгия - Александер де Кро, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Естония - Кая Калас, и на Ирландия - Мишел Мартин. Основна тема на двустранните срещи е била европейската интеграция на Западните Балкани.

Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония, каза Карадайъ на брифинга в централата на АЛДЕ.

Движението за права и свободи е получило подкрепа и поздравления за действията си в подкрепа на Украйна. Особено в последната една година процесът по европейската интеграция на Западните Балкани, в частност на Северна Македония, се забави, а за последните 6 месеца, нищо не се случи. Даже повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене от страна на българското правителство в Брюксел, със съседите и в България. Няма как всички различни тези да са верни. Все една от тях е лъжа, коментира Мустафа Карадайъ.