След като си подадох оставката, се опитвам да не съм на политическия терен, за да се развие политическия процес в ДПС. Ако съм активен на политическия терен, този политически процес ще бъде изкривен. ДПС не е в криза и няма трусове в партията. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната група на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ в първото си телевизионно интервю след подаването на оставка от групата на Движението.

Той допълни, че няма да е изключение, ако ДПС има съпредседатели. Логиката за съпредседателите е необходимо условие да се допълват. Съпредседателството е ефективно тогава, когато има взаимно допълване, обясни Карадайъ, но отказа да назове кои хора могат да бъдат съпредседатели на Движението за права и свободи.

"ДПС няма стратегическа цел да е първа политическа сила, такива се геополитическите реалности. ДПС може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила. С господин Пеевски се надявам ДПС да стане втора политическа сила", каза Карадайъ.

Той обясни, че решението му не е било лесно, а тежко - да напусне парламентарната група на ДПС. Два тежки мандата изкарах начело на ДПС, посочи Карадайъ и направи кратка ретроспекция какви постове е заемал в Движението през години - от 1996 досега бил в централата на партията. "Човек амортизира с времето, а при мен има натрупана умора от партийната ми битност през целия период. В един момент се получава така, че има ново поколение по-млади политици, които се позиционират на изборни длъжности в партията и имат своя амбиция. Те трябва да имат шанс за своето развитие", коментира Карадайъ.

Той допълни, че имал няколко разговори с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че ще подаде оставка, но самият Доган не бил съгласен. Затова на първото заседание на централното оперативно бюро Мустафа Карадайъ обявил пред Доган, че си е заявил оставката.

Той уточни, че почти всеки ден ходи в централата на ДПС, като се вижда както с Ахмед Доган, така и с Делян Пеевски. В някои от структурите на ДПС се работи само за финансиране и само това се чака, но това не било явление само в ДПС. Притеснителното е това да не се превърне в основен принцип в партията, предупреди Карадайъ. През неговия мандат дори се говорило за деребей в ДПС.

Карадайъ отрече да е залитнал към Турция. България има стратегически интерес да има добри отношение с Република Турция, в частност и ДПС като българска политическа партия, посочи той.

Движеницето не участва в сглобката, но сегашното ротационно правителство може да изкара пълен мандат, каза още Карадайъ и допълни, че ДПС няма сателити.

Мустафа Карадайъ благодари за загрижените хора за неговото бъдеще. Той не отговори дали ще се кандидатира за евродепутат на европейските избори през лятото, но уточни само, че ще говори повече по темата след националната конференция на ДПС.