Нашият вот на недоверие към това правителство, в което участват националисти, предстои. Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос какъв компромис очакват от ГЕРБ, за да не участват в предстоящия вот на недоверие към правителството.

Марешки отказа подкрепа на БСП за вота

Марешки отказа подкрепа на БСП за вота

Няма условия за предсрочни избори,

"ГЕРБ няма по какъв начин да влияе върху политиката на ДПС. Това правителство е вредно за нашата страна, ние сме го заявявали неведнъж. Власт, в която участват националисти, вреди на държавата. Имаме ред примери от други държави в ЕС. Конкретен пример можем да дадем с Великобритания и Брекзита, който беше там. Едни популисти - националисти създадоха едни проблеми във Великобритания за милиони хора, отвориха една тема в целия ЕС, а те къде са днес и каква е тяхната отговорност"- попита Карадайъ.

Карадайъ се ядоса на ГЕРБ, че не защитавали човешките права

Карадайъ се ядоса на ГЕРБ, че не защитавали човешките права

Настояват за оставката на депутата Красимир Велчев

Лидерът на ДПС бе категоричен, че друг не може да определя политиката на ДПС - най-малко ГЕРБ.

Освен това Крадайъ коментира и ролята на правителството на ГЕРБ за консолидация на Балканите с думите, че моделът, който днес е в България не може да бъде модел на Балканите.

Карадайъ заговори за език на омразата и при президента

Карадайъ заговори за език на омразата и при президента

Оценката му е, че е постигнато съгласие за борбата с корупцията

"Балканският национализъм е по-опасен от европейския. Толерирането на национализмите и националистите да са на власт създава голям проблем на Балканите. Този модел няма как да консолидира Балканите. Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на принципа на толерантността, на принципа на солидарността по пътя към членството на ЕС. Този модел, който предлага днешното правителство, не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализъм, чрез шовинизъм, чрез радикализъм. Това е нашата оценка".

На въпрос за бъдещи преговори за членство на Турция в ЕС, Карадайъ заяви: "Демократичните процеси в Република Турция трябва да продължат. Продължаването на преговорите за членство на Република Турция в ЕС, е част от демократичните процеси. Ние видяхме, имаше референдум в Република Турция, чиито резултат показа, че турското общество е разделено на две равни части - равни половини - тази половина, която споделя кемалистките принципи - тя трябва да бъде подкрепена".

По думите му балканските страни имаме интерес да имаме за съсед една демократична Турция, а защо не и член на ЕС.