"Когато Сърбия има външни проблеми, някой външен трябва да е виновен и обикновено България е виновна".

Това коментира пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за думите на сръбския външен министър Ивица Дачич за българското национално малцинство.

"Сънародниците ни в Сърбия имат недоволство по отношение на обучението на български език и други права. Миналата година имаше натиск при избора на ръководството на малцинството ни от страна на правителството на Сърбия, за да се избере точният представител, който да представя правата им", обясни Каракачанов.

Каракачанов за Дачич: Хубаво пее, по-добре от политическите му изказвания

Каракачанов за Дачич: Хубаво пее, по-добре от политическите му изказвания

По думите му неуважителните изказвания към България са зачестили без основание

Той добави, че от времето на Тито и Милошевич е започнал да се повдига тонът.

"От 100 г. България е основното плашило в Сърбия", категоричен бе вицепремиерът.

По думите му Сърбия води политика да се обезселят районите с българско малцинство.

Сърбия пак избухна срещу България - за българите в Западните покрайнини

Сърбия пак избухна срещу България - за българите в Западните покрайнини

Защото България поставяла въпроса за правата на българите в Сърбия пред ЕС

Каракачанов коментира и обстановката в съседна Северна Македония след оставката на премиера Зоран Заев: "Има ново служебно правителството, което трябва да подготви изборите, ситуацията е патова, а двете основни партии са с изравнени позиции, но по Конституция там правителство без албанска партия няма да стане. За България тези избори са важни по отношение на политиката на отваряне на диалога към България или старата политика на търсене на конфронтация със съседите и строеж на извънземни паметници".

По повод обстановката в Ирак, Каракачанов заяви, че от вчера НАТО има становище, че мести временно мисията си от Ирак, вероятно в съседна държава Кувейт и всички 420 военни ще бъдат евакуирани. 

Вицепремиерът потвърди, че България има двама военни, за които няма опасност за живота, тъй като не са в бойна мисия на НАТО, а на обучение.

Каракачанов анализира и, че се очаква възраждане на Ислямска държава в Ирак след убийството на ген. Сюлеймани и след изтегляне на американските сили.

По думите му изтеглянето на американските сили няма да е бързо, а ще започне след седмици и месеци до една година.