"Ивица Дачич хубаво пее, може би по-добре пее, отколкото се изказва политически, защото това негово изказване не е изолирано и не е първото."

Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира последното изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по отношение на българското малцинство в Сърбия.

Припомняме, че тази събота и неделя отново бяха разменени остри думи между Сърбия и България, след участие на Ивица Дачич и изказването му за българската политика.

От МВнР излязоха и с позиция по въпроса.

Сърбия пак избухна срещу България - за българите в Западните покрайнини

Сърбия пак избухна срещу България - за българите в Западните покрайнини

Защото България поставяла въпроса за правата на българите в Сърбия пред ЕС

Красимир Каракачанов посочи пред журналистите, че в последните месеци са зачестили не съвсем уважителните изказвания на сръбски политици по отношение на България и то без основание.

Това че България се грижи за своите сънародници е наше задължение. След като нашите сънародници недоволстват в Сърбия, значи има някакъв проблем, заяви Каракачанов.

МВнР: България защитава правата на гражданите си зад граница

МВнР: България защитава правата на гражданите си зад граница

Страната ни иска само да се спазват законите

Според него обаче агресивният тон спрямо България се засилва, особено по отношение на изучаването на български език. "Като вземем предвид и амбициите за едно сериозно превъоръжаване и изказването преди около половин година на сръбския военен министър, че Сърбия се стреми към въздушно превъзходство на Балканите и ако се върнем малко назад в историята, може би няма да направим най-спокойния анализ", каза Каракачанов.

Той добави, че става дума за онези българи, които бяха откъснати от България и дадени на Сърбия по силата на Ньойския договор.

"Те бяха подложени на геноцид и след 44 г. тази политика продължи. Вижте какво беше преди 30 г., какво е сега. Политиката, която Сърбия води, включително след войната в Югославия, към това население е да изселва от там - да няма наличие на българско общество", каза още Каракачанов.

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Според нея трябва да има по-малко емоции и да не се говори така за съседна държава

Това е поредното враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода". Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: "Какво точно иска Ивица Дачич? 

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Констатира обаче, че манталитетът ни е балкански, затова и си правим балкански номера