"Поздравявам ви за успеха на днешното учение, пожелавам на двете армии да продължат своето съвместно сътрудничество", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който даде отлична оценка на военнослужещите от Специалните сили на Република България и Република Македония. Военните участваха в демонстрация на способности и пред македонския военен министър Радмила Шекеринска.

"Те предприеха онези стъпки, които отдавна се очакваха - политика за интеграция на Македония в НАТО и Европейския съюз. България твърдо подкрепя тази политика. Като две близки страни трябва да се уважаваме и да си помагаме", обясни Каракачанов. 

"Думите днес стават дела. Това, което двете правителства трябваше да направят - да подобрят политическите отношения между двете страни - отвори възможности за сътрудничество в много сфери", заяви Радмила Шекеринска.

Снимка 357410

Източник: БГНЕС

"Най-ценното беше, че възобновихме съвместните подготовки на ниво специални сили. Чисто професионално това, което се отработваше през последните две седмици, беше полезно и за двете страни. Специалните сили на двете страни възобновиха не само професионалните и колегиални взаимоотношения, а и приятелските двустранни отношения", коментира бригаден генерал Явор Матеев.

Близо 70 военнослужещи взеха участие в действия по обезвреждане на терористи - 50 от българска страна и 20 от македонска. Тя се проведе в района на старата гранична застав на ГКПП Станке Лисичково до село Логодаж.

"Видяхме, че заедно можем да постигнем много и вярвам, че това сътрудничество ще продължи и по-нататък", допълни бригаден генерал Орце Йордев, досегашният командир на Специалните сили на Република Македония.

Снимка 357422

Източник: БГНЕС