В Министерския съвет да започне процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент за започване на процедура срещу Унгария по чл. 7 от Договора за Европейския съюз.

За това призова вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерския съвет след редовното заседание на кабинета "Борисов-3".

МС да обсъди българската позиция за санкциите към Унгария иска Каракачанов

МС да обсъди българската позиция за санкциите към Унгария иска Каракачанов

Подкрепен е от Валери Симеонов и от Нено Димов

Каракачанов изрази мнение, че санкциите срещу Унгария са наложени поради нейната твърда политика срещу нелегалните мигранти. Според него едно подобно решение е прокарано абсолютно тенденциозно, по абсолютно идеологическо причини и без да се отчете гласът на въздържалите се.

В наложените тежки санкции върху Унгария вицепремиерът видя и нарушение на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Каракачанов посочи, че подобни тежки санкции биха могли да се стоварят както върху Полша, така и срещу България.

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Ако бъде доведена до край, Унгария ще загуби правото си на глас в ЕС

"Ако нашето решение не се хареса на една или друга парламентарна група в Европейския парламент, си е лично техен проблем, а не е проблем на суверенната държава. Опитите да се унищожи или да се принизи суверенитета на страните-членки и да бъде иззет от институции, които на практика никой не ги избирал по никакъв начин, България винаги е възразявала и защитава суверенитета и националните интереси", обясни Каракачанов.

Той поясни, че санкциите срещу Унгария са наложени заради налагането на опит за репресивна мярка и опит за нарушаване на общите европейски ценности.

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан очаква "сериозен правен дебат" за решението.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов също коментира, че България трябва да изготви своя позиция против налагането на подобни тежки санкции, тъй като по думите му утре би могла да бъде наложена санкция не само върху българската страна, но и върху друга страна-членка от Европейския съюз.

"Едно такова решение задължава всяка една държава да изрази своята позиция", отбеляза лидерът на НФСБ и добави, че неолибералният състав на Европейския парламент към настоящия момент ще бъде сериозно подменен във влизането на по-широк спектър от патриотични и националистически партии при предстоящите евроизбори.

Полша ще блокира всякакви опити за санкции на ЕС срещу Унгария

Полша ще блокира всякакви опити за санкции на ЕС срещу Унгария

"Всяка страна има своето суверенно право на реформи"

Симеонов припомни, че България е приела датата 19 октомври 2015 г. за дата на дружба между българския и унгарския народ.

Екоминистърът Нено Димов допълни, че всички държави имаме сходни проблеми и сме лесна мишена за такива санкции, но заедно бихме могли да отстояваме подобни проблеми, в рамките на голямото европейско семейство.

Чехия застана зад Унгария в битката с Брюксел

Чехия застана зад Унгария в битката с Брюксел

Полша също обяви, че подкрепя правителството на унгарския лидер