Всеки един полицай трябва да има самочувствието, че би могъл да използва оръжието си или физическа сила тогава, когато е необходимо и когато законът го позволява. Това е мнението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов по една от темите - за неприкосновеността на полицаите - които са били обсъдени на Националния съвет за превенция на престъпността в Министерство на вътрешните работи.

На брифинга след срещата Каракачанов обяви и че иска да бъде направена и промяна в Закона за административните нарушения и наказания, тъй като "другата страна на медала" е липсата на ефективност от налагането на административни наказания и глоби.

"Всички нарушители, които не изплащат наложените им глоби, трябва да полагат безплатен и безвъзмезден общественополезен труд", изтъкна Каракачанов и допълни, че сътрудничеството между местната власт и полицията е изключително важно.

Той е убеден, че през следващата година МВР ще бъде също толкова енергично и настъпателно, както досега.

По време на заседанието е отчетен ефект от мерките, предприети по програмата за управление и превенция на престъпността. 1 514 са новите полицейски служители, които са назначени за малко повече от една година в Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР).

Красимир Каракачанов иска подкрепа за полицицаите, не за циганите

Красимир Каракачанов иска подкрепа за полицицаите, не за циганите

Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му

Проведени са над 5 300 посещения и проверки в малките населени места.

Набелязани са мерки за засилване на взаимодействието между МВР, областните дирекции и общинските съвети в различните общини. Сътрудничество в някои общини е реално и пълноценно, докато в други не чак толкова, констатира вицепремиерът.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че е взето решение в началото на следващата година да бъдат създадени комисии по обществен ред и сигурност, които да са формирани на база на нормативен акт.

Те ще имат за цел да засилят координацията и взаимодействието между различните институции с оглед постигане на по-добра превенция на престъпността на места, поясни Маринов.

Вътрешният министър призна, че МВР имат проблеми с местата, където се добиват незаконно дърва.

Патриотите чакали над 2 години да се реализира идеята им за полицай във всяко село

Патриотите чакали над 2 години да се реализира идеята им за полицай във всяко село

Каракачанов се чуди се защо чак сега се прави предложението