За подкрепа на българските полицаи призова лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов в пост в официалната си страница във Фейсбук.

"България е длъжна да подкрепи своите полицаи", категоричен бе Каракачанов. Той изтъкна, че заради наложената от "няколко "правозащитни", а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите, започна подгряване на общественото мнение срещу полицаите, извършили акцията в циганското гето на Ихтиман".

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

Циганите от Ихтиман се оправдават с видеоклип, показващ полицейски произвол

Според вицепремиерът разстроени представители на етноса обясняват как са били бити без причина и колко лоши са органите на реда. "Сега тръгна и версия, че нападение над полицията въобще не е имало - тъкмо обратното, те нападнали бедните роми. Явно сами са си нанесли и побоя полицаите, за да имат предтекст да нахлуят в гетото", пише в поста на лидерът на ВМРО.

Припомняме, жители на ромския квартал "Изток" в Ихтиман нападнаха група полицаи, за да попречат на униформените да заловят нарушител. Инцидентът стана на 6 февруари. Два дни по-късно в ромската махала в Ихтиман се проведе полицейска акция. По първоначални данни акцията не беше във връзка с битите от цигани полицаи в града.

Тогава един мъж почина, а циганите обвиниха полицията за това. Съдебно медицинска експертиза установи, че починалият на 8 февруари мъж в Ихтиман е получил инфаркт, развил се часове преди смъртта му.

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

Циганите от Ихтиман се оправдават с видеоклип, показващ полицейски произвол

Каракачанов, обясни, че преди потърпевшите от такива ситуации наистина били полицаите, които търпели наказания и уволнения. По думите на вицепремиерът това демотивирало служителите н а реда и правило "циганските безчинства" още по-дръзки.

"В качеството си на заместник министър председател по обществен ред и сигурност твърдо заставам зад действията на полицията в борбата и с битова престъпност! Не само в Ихтиман, а и навсякъде, където тя е влязла, за да респектира, да наложи ред и да покаже, че в страната ни съществуват закони и те трябва да се спазват от всички", категоричен е Красимир Каракачанов.

Той припомни примери със случай в село Каменар от август миналата година, когато след изнасилване на жена в центъра на Варна, полицията направи рутинна проверка, а циганите се оплакаха, че са били бити без никакви доказателства. Тогава "правозащитниците" не се застъпили за пострадалата жена или за полиците, а за "престъпниците", обясни Каракачанов. Той изтъкна и случаите на пребитите и нападнати с ножове и мачете горски служители в село Баня и село Струпец.

"Считам, че всяко подобно посегателство трябва да получи суров отговор. България е длъжна да подкрепи своите полицаи! Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му", отсече вицепремиерът.