Ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено, напускаме управлението. Това обяви в студиото на БиТиВи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов във връзка със спорните промени в Изборния кодекс.

Според него подобно решение щяло да покаже, че имат диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция.

Българи зад граница с нова акция за Изборния кодекс

Българи зад граница с нова акция за Изборния кодекс

Депутатите да върнат текстовете от 2014 г...

Каракачанов смята, че сегашният вариант на закона също дава право на сънародниците ни зад граница да упражнят правото си на глас. Той поясни, че в страните извън Европейския съюз е възможно да се гласува в консулствата и посолствата. Същото се отнасяло и за страните с над 1 млн. жители.

Съгласно една от промените в закона, ако преди е трябвало 40 души да подадат заявление за откриването на изборна секция в конкретен град, то сега минимумът заявления са скочили на 100.

Красимир Каракчанов е категоричен, че предложените от патриотите текстове целят да се гарантира националната сигурност и да не се допусне други държави да организират избори, а не да се ограничат правата на българските граждани.

От своя страна нашата сънародничка, живееща в чужбина, Мария Спирова, обяви, че позицията на Каракачанов говори за това, че народните представители напълно не разбират същността на проблема на живеещите зад граница българи.

По думите й проблемът бил разбран и изразен в президентското вето. Тя е категорична, че промените в Изборния кодекс нарушават конституционните им права. Спирова цитира чл. 26 от Конституцията, съгласно който всички български граждани имат равни права. Промените в закона обаче давали повече права на някои от нашенците в чужбина.

В отговор Красимир Каракачанов подчерта, че желанието на патриотите било единствено да се ограничат изборните злоупотреби от Турция. Там изборите се ръководели от местната администрация, а не от Изборния закон.