Покупката на изтребителите Ф-16 няма никакво отношение към МиГ-29, последните ще останат на служба в българската армия до 2030 г. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"След като получим първите 8 изтребителя Ф-16, ще помислим за покупката на нови 8 самолета. Но МиГ-29, според предварителните анализи, ще останат на служба до 2030 г. и ще изпълняват своите функции. Да, те остаряват и броят на изтребителите, които ще продължат да летят намалява, но това е закономерно. Някои от тях са на повече от 30 години", каза Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Каракачанов увери, че новите изтребители Ф-16 не се бавят заради коронавируса

Каракачанов увери, че новите изтребители Ф-16 не се бавят заради коронавируса

Посланиците на САЩ, Румъния и Грузия посетиха Военноморското ни училище

Той заяви, че България не възнамерява да ги продава. Подобни идеи е имало, но заради възрастта на самолетите, тяхната продажба е почти невъзможна, уточни министърът.

Коментирайки модернизацията на МиГ-29 Каракачанов заяви, че руската самолетостроителна корпорация "МиГ" не бърза да изпълни поетите ангажименти. Той се надява, че това забавяне не е умишлено, защото то ще постави под въпрос по-нататъшното ни сътрудничество.

Пълноценният диалог е в основата на разрешаването на всички проблеми, заяви Каракачанов.

Той смята, че "твърдата външнополитическа позиция на Русия" по отделни въпроси пречи на диалога между Москва и НАТО.

"Но на срещите на НАТО, в които многократно съм участвал, винаги съм подчертавал и отстоявал позицията, че вратите за преговори и диалог постоянно трябва да бъдат отворени, търсенето на компромисни решения по спорните въпроси трябва да продължава. Именно подобни действия са нормалният път за разрешаването на всички недоразумения", каза министърът на отбраната.