Безработицата се увеличава, данъците се увеличават, здравеопазването е в тотален хаос. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция в БТА.

Няма друга държава, в която за една година три пъти да е сменен здравният министър. Българите измират най-много в Европа. България е страната с най-много сърдечно-съдови и други заболявания.

Правителството парадираше с борбата с престъпността, което се оказа поредният балон. Факт е, че битовата престъпност се увеличава. Девизът на ГЕРБ „България може" показа, че България може да стане за смях. Няма друга държава, която сама ходи да обяснява колко е неподготвена, колко не може. Това показва липса на организираност. Шенген е последният случай. И то не заради циганите, които върна Франция, а най-вече заради несигурните ни граници с Турция.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов институциите като цяло не функционират. Президентската институция и президентът Георги Първанов не са си на мястото. Първанов се държи не като президент на всички българи, а като политик, на който му свършва мандата и мисли за оцеляване.

Според Каракачанов правителството задушава българския бизнес. Който си поиска ДДС-то, веднага му се праща проверка. В България е обратното на нормалните страни. Президентът излиза с проекти за лично оцеляване, доста смешни при това, не търси да се реши един или друг проблем. Българските политици в скандала се опитват да замажат.

От ВМРО призовават българския президент да бъде президент на България, а не да прави проект. Президентът трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност и да постави проблемите, които са най-важни за страната. На първо място това е здравеопазването; вторият проблем е икономиката. Без подпомагане на българския бизнес и производство от страна на държавата той ще бъде унищожен.

На трето място той не е само емоционален - че българите изчезват, което е вярно. Но намалява и трудовата сила в България. Българската нация застарява. След 10 години съотношението работещ - неработещ ще бъде 1 към 1. Няма да има пари за онези, които храним - предимно безработните цигани.

Омръзна ни премиерът да се изказва, а на другия ден президентът да му отговаря. Както казва премиерът към своите министри, че не са се събрали да се обичат, и ние казваме към премиера и президента „Вие не сте се събрали да се обичате, ние не очакваме от вас да сключите граждански брак, а да работите за решаването на проблемите на българските граждани.

Относно решаването на проблема с демографската криза заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов изложи предложенията на партията. На първо място трябва да се направи така че да се поощри възпроизводството на българската нация и то на българската част от българската нация; второ да се призоват емигрантските общности да се завърнат в България и да се подпомогне скритият вътрешен демографски резерв. Това са стерилните двойки, които нямат възможност за създаване на потомство.

ВМРО предлагат да има право на неограничен брой опити ин витро, докато се приключи с успешен резултата. Да се позволи правенето на такива опити и в чужбина. С решаването на този проблем раждаемостта ще се вдигне с 6-7000 деца годишно.

Другият демографски и социален проблем според заместник-шефа на ВМРО Ангел Джамбазки са невписаните в снагата на българската нация цигански общности. Те са далеч от системата за образование, нямат възможност за намиране на работа и това разпада държавата.

По отношение на здравеопазването ВМРО предлагат да отпадне монополът на НЗОК. Според тях няма по-лошо от това един болен да няма избор. Според тях тя трябва да премине към частноправни услуги и тогава няма да има нужда да се закриват болници. Според партията има забележим регрес от 20 години насам и в превенцията. От години не се случват профилактични прегледи.

Кой е сегашният приоритет на управляващите, попита Красимир Каракачанов. Борбата с престъпността - да се подслушваме за 100 милиона лева. Не е нормално да сме нация с най-много ракови и друг вид заболявания.

Стига дотук, че Тройната коалиция ни е виновна. Да, тя има вина, но не можеш само с това да се оправдваваш. Той призова правителството да извади 2-3 приоритета и да работи върху тях.

Ангел Джамбазки предложи замразяване на всички данъци, такси и акцизи за 10 години; да спре данъчния рекет върху българския бизнес. Това е абсурдно в години на криза да цзадушаваш българския бизнес, запда вкараш няко друг лев в държавния бюджет. Като мярка от ВМРО предлагат държавните поръчки да се изпълняват от български фирми и да се използват български стоки.